Palestinci: Sharon je bio zločinac, njegova smrt je primjer svim tiranima

ariel-sharon 2

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon koji je umro u subotu, bio je ‘zločinac’ i trebao je odgovarati za ratne zločine, izjavili su u subotu palestinski dužnosnici

– Sharon je bio zločinac, odgovoran za ubojstvo Jasera Arafata i nadali smo se da će se pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) kao ratni zločinac”, rekao je dužnosnik Fataha Džibril Radžub.

Glasnogovornik islamističkog pokreta Hamasa Sami Abu Zuhri u priopćenju je ocijenio da je smrt Ariela Sharona ‘primjer za sve tirane’. Naš narod doživljava povijesni trenutak nestankom ovoga zločinca čije su ruke bile umrljane krvlju Palestinaca i njihovih vođa”, rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta, čijeg je utemeljitelja, šeika Ahmada Jasina 2004., ubila izraelska vojska po Sharonovoj naredbi.

Sharon je umro u subotu nakon što je od 2006. bio u komi kojoj je prethodio moždani udar. Prije desetak dana objavljeno je da mu se zdravstveno stanje pogoršalo i da mu je život u opasnosti. Premijer Izraela bio je od 2001. do 2006.
Dugo je bio zagovornik širenja židovskih naselja na okupiranim područjima, ali je jedna od njegovih posljednjih političkih odluka bila da se Izrael povuče s Pojasa Gaze, što je šokiralo i razljutilo i mnoge njegove pristalice, a protivnike pogotovo. Palestinci mu nikad nisu oprostili pokolj u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili u Libanonu.

Sharon je kao ministar obrane 1982. organizirao invaziju na Libanon ne bi li zaustavio djelovanje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jasera Arafata u južnom Libanonu. Bez znanja premijera Begina zapovjedio je vojsci prodor sve do Bejruta, čime je uspio izbaciti PLO iz zemlje, ali je i dopustio da kršćanske milicije počine pokolj stotina palestinskih izbjeglica u Sabri i Šatili, dvama logorima pod izraelskom kontrolom. Službena izraelska istraga pokazala je Sharonovu “neizravnu odgovornost” i morao je podnijeti ostavku, a u svijetu su ga pratile optužbe za ratne zločine. (Foto: Ronen Zvulu/Reuters, Dalje)