Palestina traži međunarodnu istragu izraelskih napada na Pojas Gaze

pierreVerrier (3)

Palestinci su u utorak od Ujedinjenih naroda zatražili istragu svih povreda ljudskog i humanitarnog prava počinjenih tijekom izraelskih napada na Pojas Gaze a Jordan je u Vijeću sigurnosti UN-a predložio donošenje rezolucije kojom se poziva na trenutačni prekid sukoba između Izraela i Palestinaca te povlačenje izraelskih snaga.

Palestinski prijedlog rezolucije kojom se nalaže hitna neovisna međunarodna istraga zločina upućen je UN-ovu vijeću za ljudska prava u Ženevi na raspravu u srijedu a podržali su ga Egipat i Pakistan.

Izrael je 8. srpnja započeo zračne napade na Pojas Gaze a u četvrtak je započeo kopnenu ofenzivu kako bi zaustavio raketne napade Hamasa na Izrael s toga područja.

Oko 600 Palestinaca, uglavnom civila, te 29 Izraelaca, od kojih je 27 vojnika, poginulo je u tim napadima koji traju već treći tjedan.

U jordansko-egipatskom prijedlogu rezolucije upućenom Vijeću sigurnosti osuđuje se “svo nasilje i neprijateljstva protiv civila i sva djela terorizma” te se izražava duboka zabrinutost teškim stradanjima palestinskih civila.

pierreVerrier (3)
Pierre Verrier