Otvorenje izložbe Velikani hrvatske naivne umjetnostii u Petrinji

Velikani naivne umjetnosti

Velikani naivne umjetnosti

Velikani hrvatske naivne umjetnosti
iz zbirke Ivana Antolića iz Zagreba

povodom manifestacije “Dani sjećanja 1991. – 2014.”

otvorenje – 11. rujna 2014. u 19 sati,
galerija “Krsto Hegedušić” Petrinja (J. J. Strossmayera 1)

Poznata kao umjetničko čudo u svjetskim razmjerima, hrvatska je naivna umjetnost, od svojih začetaka zaokupljala pažnju publike i likovnih stručnjaka. Svojom visokom likovnom kvalitetom i zanatskom razinom, čistoćom imaginacije i spontanošću izvedbe, zadobila je svjetski ugled i planetarnu reputaciju mjerenu u geografskim razmjerima od New Yorka do Tokia, te Stockholma i Johannesburga.

Kao što je općenito poznato, neporecive mentorske i pedagoške zasluge u njezinom formiranju imao je Petrinjac Krsto Hegedušić, osnivač tzv. “hlebinske škole” – čiji su prvi učenici bili Ivan Generalić, Franjo Mraz i Mirko Virius – programski utemeljene u socijalne intencije likovne grupe “Zemlja”. Hegedušić je vrlo zaslužan i za njezin povijesni hod, počevši od razdoblja njezina osnutka 1930. godine do današnjih dana, u kojima naivna umjetnost egzistira kao ravnopravna likovna činjenica u našoj i svjetskoj umjetnosti.

Slijedom obilježavanja 85. godišnjice osnutka grupe “Zemlja”, na čijim se izložbama po prvi put javno promovirala hrvatska naivna umjetnost, nastojali smo, nakon organizacije izložbe Zemlja 1929. – 2014., iskoristiti konkretni povod – kulturno i umjetničko obilježavanje manifestacije “Dani sjećanja 1991. – 2014.” za priređivanje izložbe “Velikani hrvatske naivne umjetnosti” s eksponatima koji potječu iz natprosječne zbirke kolekcionara Ivana Antolića iz Zagreba, a što je u skladu s naputkom Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zagreba da se u ovogodišnjim izlagačkim programima hrvatskih galerija, pa tako i naše, posveti posebna pažnja privatnim zbirkama.

Smatramo kako je koncept ovakve izložbe apsolutno pogodan za dostojno obilježavanje sjećanja na poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, tim više jer se upravo ljubav za svoju zemlju nalazila u motivacijskom središtu patriotskih osjećaja stradalih branitelja i civila koji su je branili, kao i naivnih umjetnika, koji su svoju ljubav usmjeravali u slikanje i umjetničku prezentaciju njezine ljepote svijetu.

Upravo stoga, ovakva izložba predstavlja vrijedan oblik simboličkog odavanja pijeteta žrtvama, a istovremeno, i vrhunski likovni događaj, budući da petrinjska publika još nije imala mogućnost da putem jedne izložbe, vidi na okupu, vrhunska djela povijesnih ličnosti naše naive čije su temeljne karakteristike izvornost i autentičnost, ljepota i poezija. Prigoda je to da se razgledaju poetske vizije velikog Ivana Generalića i rajski pejsaži Ivana Rabuzina, fantastični snovi Matije Skurjenija i Franje Klopotana te snovita arhitektura Drage Juraka i Marice Mavec – Tomljenović, figuralne kompozicije najvećeg naivnog koloriste Slavka Stolnika i virtuozni lirski pejsaži Ivana Lackovića Croate, bojene skulpture Sofije Naletilić – Penavuše i Franciske Petelinšek te povećeg niza drugih klasika naive kao što su Antun Bahunek, Petar Smajić, Martin Mehkek, Franjo Dolenec, Tomislav Petranović Rvat i drugi.