Otvorena Retrospektivna izložba umjetničkih zastavica

hdlu zagreb izlozba zastavica 3

OTVORENA IZLOŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA UMJETNIČKIH ZASTAVICA U DOMU HRVATSKIH LIKOVNIH UMJETNIKA U ZAGREBU

foto-galerijaFoto: Ognjen Karabegović, Davor Curić, Čedomil Gros

Svečano otvorenje Retrospektivne izložbe umjetničkih zastavica, uz brojne posjetitelje i odličnu atmosferu, održano je u petak, 23. svibnja 2014. u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Kristijan Ugrina, voditelj programa otvorenja izložbe, pozdravio je prisutne i najavio sudionike. Gaella Alexandra Gottwald, ravnateljica HDLU-a istaknula je značaj ovakvih manifestacija na otvorenom prostoru. Zlatko Petrović Pajo, umjetnički direktor Festivala, naglasio je kontinuitet ove izložbe koja se postavlja već šestu godinu na Trgu bana Josipa Jelačića. Umjetničke zastavice nazvao je likovnim trezorom koji ostaje u trajnom vlasništvu Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best. Zlatan Jaganjac, ovogodišnji direktor Festivala, smatra ovu retrospektivnu izložbu kao potvrdu vrijednosti ne samo likovnog nego i cijelokupnog programa Festivala.

Na otvorenju izložbe bio je nazočan Petar Latinčić iz Gradskog ureda za kulturu i šport grada Zagreba koji je podržao ovo događanje.

hdlu zagreb izlozba zastavica 4

Dijana Nazor, autorica i voditeljica projekta pozdravila je nagrađene i pohvaljene autore kojima je uručila nagrade i priznanja. Dobitnici nagrada 2013. su:

Ana Divković, prva nagrada, Ane Jakić-Divković, druga nagrada Katarina Lauš, treća nagrada. Uručeno je priznanje počasnom gostu umjetniku 2013. godine, Ivanu Antolčiću. Priznanja su dodijeljena autorima: Danku Jakšiću,Tatjani Kovačić i Ani Novoselac, a priznanje organizatora dobio je Janko Orač. Ovom su prilikom dodijeljeni i katalozi s 4. Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica i 2. Festivala umjetničkih naljepnica Art Walk.

Izložbu je otvorila Branka Hlevnjak, likovna kritičarka i članica stručnog povjerenstva. U predgovoru kataloga Hlevnjak piše: Zastavica je ovdje odlepršala u područje arta, u to čudesno mjesto neobveznosti i želje za komunikacijom, u to mjesto slobodnog izražavanja mišljenja, osjećaja, osobnosti, a opet s jakom željom da se s nekim podijeli ta intimnost, ideja, misao, komentar, humor, dosjetka, ludost ili nešto potpuno drugo, treće, originalno, novo.

hdlu zagreb izlozba zastavica 1

Autori umjetničkih zastavica su kreativnim likovnim pristupima u posljednjih pet godina svojim radovima obradili sljedeće teme: Ulica i ja, Kad bi moje srce bilo zastava, Zastava moga svijeta, Umjetnost na vjetru i Sve zastave na jednom trgu. Na ovoj retrospektivnoj izložbi izloženo je 178 zastavica od 119 autora koje su nastajale tijekom posljednjih pet godina od kojih je petnaest bilo nagrađeno, a deset pohvaljeno. Svaki autor sudjeluje s najmanje jednim radom dimenzija100 x 50 cm. Izloženi su radovi umjetnika: iz Australije, Japana, SAD-a, Finske, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Prvonagrađeni autori do sada su: Boris Ljubičić, Kato Takafumi, Mirjana Tomašević Dančević i Josip Roca.

Ova izložba na otvorenom prostoru oko reprezentativne zgrade Meštrovićeva paviljona, omogućava da sagledamo bogatstvo različitosti pristupa u rješavanju likovnih problema i zadanih tema. Umjetničke zastavice vijorenjem na vjetru promiču likovno stvaralaštvo i stvaraju nove poticaje za daljnje festivale. U glazbenom dijelu programa nastupio je duo La Papa.

hdlu zagreb izlozba zastavica 2