Osječka Akademija jedina u Hrvatskoj školovat će scenografe, kostimografe i lutkarske tehnologe

akad

Ovih dana na Umjetničkoj akademiji u Osijeku provode se postupci prijava i razredbenih ispita za upis zainteresiranih kandidata u novi preddiplomski sveučilišni studij Kazališno oblikovanje, koji se počinje izvoditi ove jeseni, odnosno od nove akademske 2014./2015. godine.

Kako ističe njegova voditeljica doc. art Saša Došen Lešnjaković, ujedno i voditeljica Katedre za interdisciplinarnost na Umjetničkoj akademiji, posrijedi je jedini studij na području Hrvatske na kojem će se obrazovati budući kostimografi, scenografi i lutkarski tehnolozi. “Ovaj studij traje tri godine, odnosno šest semestara i cilj mu je omogućiti polaznicima studija usvajanje temeljnih povijesno-teorijskih znanja vezanih uz kazališnu i likovnu umjetnost, kao i likovnu dramaturgiju, zatim praktičnih vještina primjenjivih na šire područje kazališne likovnosti od scenografije i kostimografije do lutkarske tehnologije, kao i znanja i vještina iz područja slikarstva, crtanja i plastičnog oblikovanja. Sve navedeno nužni su preduvjeti za njihov budući profesionalni angažman u vizualnom oblikovanju predstava kako u dramskom, tako i lutkarskom kazalištu”, priča voditeljica. Dakle, ovaj studij je interdiscipliniran i praktički ne pripada ni u jedan od postojeća tri odsjeka – za kazališnu, glazbenu i likovnu umjetnost. Program su usvojili i odobrili i Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u njegovom opisu stoji kako će “uz povijesno-teorijsku i praktičnu nastavu, polaznici ovog studija imati mogućnosti sudjelovati u konkretnim kazališnim projektima, s obzirom na to da UAOS svake godine realizira brojne kazališne i multimedijalne projekte”.
“Nastavnici koji će predavati na ovom studiju dolaze s diplomskim, poslijediplomskim i doktorskim formalnim obrazovanjem različitih grana primijenjene umjetnosti i znanosti o kazalištu te s međunarodnim iskustvom, jer su se školovali i radili u Velikoj Britaniji, SAD-u, Švicarskoj, Njemačkoj, Irskoj, Slovačkoj, Nizozemskoj i slično. Osim toga, učestalo surađuju s profesionalnim kazalištima, što studentima daje priliku suradnje i asistencije na profesionalnim projektima već tijekom studiranja. Po završetku ovog nastavnog ciklusa studenti će biti osposobljeni za kompetentnu suradnju na kazališnim projektima”, ističe se u opisu. Došen Lešnjaković naglašava kako upisna kvota iznosi 10 redovitih i 10 izvanrednih studenata, s tim da potonji godinu studiranja plaćaju 9240 kuna. Razredbeni postupak za mlađe od 25 godina uključuje četiri segmenta: pregled mapa s najmanje 30 domaćih radova, pisani dio ispita, praktični dio (crtanje figure, crtanje prostora/kompozicije i crteže po imaginaciji) te motivacijski razgovor s pristupnicima. Dekanica UAOS-a Helena Sablić Tomić pak izražava zadovoljstvo što su prvi u Hrvatskoj uspjeli pokrenuti ovaj oblik studija. “Proteklih godina u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji, pokazala se velika potreba za ovim tipom edukacije. Uz to, na ovaj način nastavlja se vertikalna linija obrazovanja koja u Osijeku počinje u srednjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Također, kada realiziramo trogodišnji preddiplomski studij, nadogradit ćemo ga novim diplomskim studijem Kazališno oblikovanje, na kojemu će se studenti odlučivati i specijalizirati za scenografiju, kostimografiju i lutkarsku tehnologiju. Osim toga, oni koji završe preddiplomski studij moći će ga nastaviti na nekom od srodnih studija sa šireg područja likovne, kazališne i primijenjene umjetnosti, odnosno novih medija ili dizajna”, zaključuje dekanica. (Tomislav LEVAK, Foto: GOJKO MITIĆ)