Skip to content

Oproštaj od jednog od najvećih i najzaslužnijih umjetnika u Lisinskom

horvat

Utorak, 21.01.2014.

Počast za maestra Milana Horvata uz Mahlera i Mozarta

Zagreb i Hrvatska dostojno će se oprostiti i iskazati počast jednom od svojih najvećih i najzaslužnijih umjetnika u dvorani Lisinski koju je upravo maestro Horvat sa Zagrebačkom filharmonijom prije 40 godina i otvorio. Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića izvest će 21. siječnja u 19.30 u dvorani Lisinski, dakle na najprikladnijem mjestu, Mahlerov Adagietto i Mozartov Requiem. Urna s pepelom maestra Horvata ovih je dana dovezena u Zagreb, ali obred polaganja u grobnicu na Mirogoju bit će strogo privatna ceremonija.

Podsjetimo se da je veliki hrvatski dirigent Milan Horvat na samu Novu godinu u 95. godini života preminuo u Innsbrucku. Milan Horvat bio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije te doživotni počasni gost i šef-dirigent. Rođen 1919. u Pakracu, bio je nakon Drugog svjetskog rata i na čelu Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, svojim je djelovanjem zadužio i zagrebačku Operu, a bio je i dugogodišnji ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Maestro Horvat osobito velik ugled stekao je u Austriji gdje je posljednjih desetljeća i živio. Ovih je dana urna s pepelom maestra Horvata dovezena u Zagreb, ali obred polaganja u grobnicu na Mirogoju bit će strogo privatna ceremonija.

Donosimo još nekoliko detalja o komemoraciji i koncertu: Zagrebačka filharmonija nastupit će pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, Horvatovog učenika i poštovatelja. Prema želji gospođe Nevenke Bidjin-Horvat, maestrove udovice, koncert će početi Adagiettom iz Pete simfonije Gustava Mahlera, a nakon komemorativnih govora slijedit će izvedba Mozartova Requiema uz sudjelovanje Akademskog zbora I. G. Kovačić, a vokalni solisti će biti Martina Zadro, Martina Gojčeta-Silić, Tomislav Mužek i Luciano Batinić. U predvorju dvorane, pokraj biste Vatroslava Lisinskog, bit će postavljena knjiga žalosti.

Nives Gajdobranski