Olujić: Koliko bahatosti i cinizma od strane Josipovića prema sucu Turudiću

željko olujić

Medijski istupi predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića pokazali su da je hrabar čovjek, kao i da su gospoda koja ga napadaju pogubna kako za demokraciju tako i za hrvatsku državu u cjelini, smatra zagrebački odvjetnik Željko Olujić.

Dodaje kako je opće poznato da suci ne mogu govoriti o svojoj presudi, ali da je nedopustivo tražiti od suca Turudića ili bilo kojeg suca u Hrvatskoj, dakle visoko kvalificiranih stručnjaka, da šute o pojavama u hrvatskom društvu.

Uostalom, navodi kako su tvrdnje koje je Turudić iznio u svom intervju istinite pojašnjavajući kako nigdje nije iznio lažni iskaz za razlike od “ove druge dvojice”.

Turudić je, između ostalog rekao, da u Hrvatskoj vladaju potomci pripadnika onih sila koje su koncem Drugog svjetskog rata poubijale pola milijuna Hrvata – i to je istina, dodao je.

“Oni vladaju, oni imaju, oni otimaju i žele još više. I to Turudić ističe”, potvrđuje Olujić, te dodaje kako je istina i da je Turudić bio na prvoj crti obrane i nosio pušku u vrijeme dok je premijer Milanović sjedio u Bruxellesu.

I to što predsjednik Josipović, kao profesor kaznenog procesnog prava, prijetvorno govori da mladi Saša Perković, sin Josipa Perkovića, ne bi trebao odgovarati za grijehe svog oca je točno – kaže Olujić uz pojašnjenje kako ga nitko ni ne bi izveo pred sud niti se to od njega traži, ali da je pitanje moralnog čina hoće li Saša Perković ostati na svojoj funkciji.

“Time Josipović zapravo rabi onu poznatu podvalu koja se u pravu zove reductio ad absurdum kada on priznaje da laže. Uvijek kada u retorici rabite podvale to je implicitno priznanje neistine odnosno laži. Glede mladog Perkovića i drugih Josipovićevih suradnika treba uvijek uporabiti poslovicu Jabuka ne pada daleko od stabla”, kaže Olujić.

Dodaje kako je bitno ponoviti što je i sam Turudić rekao, kako je u vrijeme kada su Milanović i ostali napadali sudstvo, Josipović šutio kao zaliven i ni riječi nije rekao jer se, smatra Olujić, slagao s njihovim postavkama i reprezentat je takve politike. Ali sad kada je Turudić dao intervju i dao svoje osobno mišljenje ustaje i praktički radi pritisak da se krene u razrješenje suca Turudića, što je katastrofa, izjavio je odvjetnik Olujić za Narod.hr.

Postavlja pitanje čemu onda suci uopće služe, osim u često pogrešnoj primjeni državne sile, uz napomenu kako su “naši zakoni izričito loši pa suci vrlo često služe kao paravan u političkim okršajima u zemlji”.

Prisjetio se slučaja suca Mislava Kolakušića koji je, kako kaže, pokazao da inteligentan i hrabar sudac može spasiti narod time što će utjecati na ispravak pogrešnog zakona. Sudačka dužnost jest da zaustavi postupak i pokrene ocjenu ustavnosti zakona koji su npr. pogrešni, odnosno nisu u skladu sa najvišim pravnim aktom Republike Hrvatske – Ustavom. Kolakušić je o Zakonu o predstečajnim nagodbama kazao kako bi sa ovakvim zakonom vladajući mogli birati koju će firmu upropastiti, a koju spasiti.

“Suci u Hrvatskoj moraju čestito raditi svoj posao, ali nigdje ne piše – niti u Zakonu o sudovima, niti u Ustavu niti u sudačkom kodeksu da bi morali biti tabula rasa, ni u čemu pa ni u politici” tvrdi Olujić.

Mišljenja je kako se odnos pojedinih novinara prema sucu Turudiću pokazao negativnim, pa čak i provokatorskim jer su ga odmah nakon intervjua opisali kao HDZ-ovca što je “laž, jer on nije član te stranke”.

Napominje i kako svaki sudac koji sudi, elementarno mora biti pismen, a što Turudić jest. “Bolje je da sude i presuđuju i najlošiji suci, nego li novinari koji navijaju za pojedinu političku stranku, kao što je u ovom slučaju SDP”, kaže Olujić.

Laž je i da na zapadu suci šute o političkim pitanjima. Kao primjer zagrebački odvjetnik navodi kako suci Vrhovnog suda Amerike bivaju pozvani odlučivati o mnogim političkim pitanjima, kao i drugi suci Vrhovnih sudova pojedinih država. Objasnio je kako se u Americi za izbor vrhovnog suca vodi kampanja i za svakoga se suca zna s kojim simpatijama se odnosi prema političkim strankama.

Posebno naglašava kako je suština odnosa suca Turudića prema Milanoviću i Josipoviću u njihovoj snazi, jer kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Turudić nema nikakvih ovlasti i vlasti da postupi i rabi taj svoj položaj protiv predsjednika Vlade ili predsjednika države. Dok nasuprot tome, Milanović i Josipović mogu poduzeti jako mnogo protiv suca Turudića, čak i posve legalno, redovnim zakonskim putem, kao i u političkom progonu kojem je Turudić zapravo izložen.

“Kada tome pridodate i činjenicu koju je Turudić iznio da ga se prati i prisluškuje onda to dokazuje u kojoj mi to državi živimo i koliko je u Hrvatskoj trodioba vlasti na snazi jer predsjednik države vrši pritisak na čovjeka koji je sudac Županijskog suda da odstupi i ne bude više sudac”, ističe Olujić te dodaje “zamislite koliko bahatosti i cinizma od strane Josipovića”. (foto: R. Brmalj, narod.hr)