Skip to content

Odobrena Kauza za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića

Vijest iz Rima

bonifacije 7

Ivan Bonifacije primjer odgojiteljima “nove siročadi”

Piše: Dragutin Pasarić

Kardinal Agostino Vallini, vikar Njegove Svetosti za biskupiju Rim, danas 10. prosinca 2014. potpisao je Edikt za otvaranje Kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića, mladog hrvatskog redovnika Družbe Sinova Bezgrješnog Začeća, koji je umro u Rimu na glasu svetosti.U povodu 150. obljetnice njegova rođenja (25. lipanj 1864.) i 117. obljetnice njegove smrti (4. studeni 1897.), početak Biskupijskog istraživanja u Rimu pomaže nam u ponovnom otkrivanju lika mladog hrvatskog redovnika, koji je za sobom ostavio svjedočanstvo o svetosti postignutoj u samo 33 godine, od kojih je deset proživio u posvećenom životu. To naglašava i postulator p. Aleandro Paritanti. Naročito uz ovaj trenutak osuvremenjuje potrebu baštinjenja djelovanja Sluge Božjeg brata Ivana Bonifacija Pavletića:

Početak biskupijskog ispitivanja je veliki dar za crkvu jer podupire svetost svoga sina kojemu je princip za svako djelovanje bila ljubav. Budući da je i sam ostao u kratkom razdoblju bez obadva roditelja brat Ivan Bonifacije stoji kao model odgojiteljima “nove siročadi” našega vremena, zbog rasprostranjenih lokalnih ratova, velikih migracija i krize obitelji. Kao zdravstveni djelatnik iznova preporučuje brigu za bolesnog čovjeka, tražeći potpunu raspoloživost i ljubav prema bolesnima, koji su “tijelo Kristovo”, kako kaže papa Franjo. Ovo je danas snažan poziv onima koji se brinu za bolesne, posebno u ovo vrijeme nemilosrdne dehumanizacije zdravstva.

Vijest je osobito radosno primljena u Bonifacijevoj rodnoj Moslavini i njegovom selu djetinjstva Zbjegovači (župa Ilova) kutinskoj župi gdje je kršten i Sisačkoj biskupiji. Inače završnica 150. obljetnice njegova rođenja bit će u subotu 20. prosinca izložba jaslica uradaka učenika kutinskih osnovnih škola pod naslovom „Bonifacijev Božić u Zbjegovači”.

bonifacije 2

foto-galerija