Obrsnel kaznio ‘U ime obitelji’ s 24 tisuće kuna za izjašnjavanje građana ispred crkava

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

Nakon što je SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prvo odugovlačio s izdavanjem suglasnosti za mjesta prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona, a zatim odredio da se takva mjesta, suprotno zakonu i Ustavu RH, trebaju plaćati – odlučio je kazniti „U ime obitelji” s 24 tisuće kuna, jer su se usudili postaviti mjesta izjašnjavanja na nogostupe pred nekim crkvama na području grada Rijeke, koji su u crkvenom vlasništvu.

“U ime obitelji” od Ustavnog je suda 26. rujna zatražila očitovanje o ograničavanju izjašnjavanja birača u Rijeci i drugim gradovima, a u dopuni Prijedloga od 13. listopada i produljenje roka za prikupljanje potpisa u gradovima u kojima je izjašnjavanje bilo onemogućeno – Splitu, Karlovcu, Rijeci i Virovitici.

Grad Rijeka je tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” od 21. rujna do 5. listopada naplaćivao štandove za prikupljanje potpisa radi čega je inicijativa morala smanjiti broj javnih mjesta izjašnjavanja. Osim u Rijeci, štandovi su naplaćivani i u Karlovcu i Virovitici za što je plaćeno oko 2000 kuna, no zahvaljujući dopuštenju Stalnog vijeća HBK volonteri inicijative mogli su potpise prikupljati ispred svih crkava u Republici Hrvatskoj.

U jednom od zapisnika komunalnoga redara stoji kako je „očevidom na predmetnoj adresi utvrđeno da se na nogostupu pred crkvom nalazi stol oblijepljen plakatom koji proklamira prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ u organizaciji Udruge ‘U ime obitelji'”, a poznato je kako je organizator referendumskoga izjašnjavanja građanska inicijativa „U ime obitelji”, a ne Udruga, da su sva mjesta izjašnjavanja bila prijavljena nadležnim komunalnim uredima, dok su se na crkvenom zemljištu potpisi prikupljali s dopuštenjem HBK.

Prema izjavama volontera inicijative „U ime obitelji” i zapisnicima komunalnoga redara na jednoj crkvenoj lokaciji volonter građanske inicijative nije želio potpisati zapisnik jer je inicijativa za sve lokacije imala dopuštenje župnika koji upravljaju crkvenim zemljištem i navedenim nogostupima, a drugdje “nije zatečen nitko tko bi prikupljao potpise ili na bilo koji način predstavljao Udrugu” koja ujedno nije bila organizator referenduma, kao što pogrešno navodi Grad Rijeka.

Inicijativom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” predložene su ustavne promjene koje omogućuju demokratizaciju izbornog zakona i pravičnije izbore, kao i demokratizaciju političkih stranaka. Najvažnija su od predloženih načela preferencijalno glasovanje bez cenzusa, smanjenje izbornoga praga s pet na tri posto, dopisno i elektroničko glasovanje, zabrana zajedničkih kandidacijskih lista, ujednačivanje vrijednosti glasova u svim izbornim jedinicama. (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Izvor: Narod.hr)