Skip to content

Novi fragmenti 6

Na izložbi će se predstaviti radovi osam mladih autora, odabranih i otkupljenih putem javnog natječaja za otkup djela likovnih umjetnika do 30 godina te studenata akademije likovnih umjetnosti. Ukupna vrijednost 13 otkupljenih radova je 62.000 kuna, a ovogodišnji Erste Grand Prix i posebnu novčanu nagradu od 10.000,00 kuna osvojio je Srđan Kovačević za 5 fotografija iz serije „Prije odlaska". Autori ostalih otkupljenih djela su: Siniša Bovcon, Helena Janičić, Elvis Krstulović, Mirna Kutleša, Marin Majić, Pavle Pavlović i Ivan Tudek.

Jedinstven projekt u Hrvatskoj pod nazivom "Novi fragmenti" započet je 2001. godine, a u prethodnih pet njegovih izdanja otkupljena su ukupno 83 rada umjetnika mladih naraštaja. Osnovna ideja projekta je dati doprinos razvoju umjetnosti i afirmaciji mladih umjetnika, a paralelno s time kvalitetno i stimulativno opremiti radne prostore Banke tako da u njima podjednako uživaju i zaposlenici i klijenti. Ovogodišnji odaziv od preko 200 pristiglih radova još jednom potvrđuje vrlo veliki interes mladih umjetnika za taj natječaj i njihovu potrebu za što širom afirmacijom. Najbolje radove i ovaj je put odabralo stručno povjerenstvo u sastavu: Vanja Babić, voditelj Galerije Matice hrvatske, Patricia Kiš – likovna kritičarka, Božica Dea Matasić, akademska kiparica, Bane Milenković, akademski slikar te Borivoj Popovčak, ravnatelj Strossmayerove galerije.

Poslovna strategija Erste banke na području sponzoriranja i donacija usko je vezana za kulturu i mlade. Sponzoriranje i doniranje kulture, umjetnosti i mladih, dugoročna su investicija u zajedničku budućnost i to ne samo u pojedinca, tvrtku ili određenu regiju, već u društvo u cjelini. Slijedom toga, Erste banka nastoji kontinuirano podržati i promovirati razvoj umjetnosti te mladim umjetnicima pružiti priliku za predstavljanje njihovih radova putem „Novih fragmenata" koji očekivano iz godine u godinu nailaze na izuzetno zanimanje. „Novi fragmenti" postali su prepoznatljiv i respektabilan projekt važan za promociju stvaralaštva mladih umjetnika, što potvrđuje činjenicu da je pomoć mladim likovnim umjetnicima u Hrvatskoj stvarno potrebna. Erste banka na ovaj način nastoji dati potporu upravo njima.

Danijela Trbović
pr@erstebank.com

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole