Skip to content

Nova imena u Galeriji ULUPUH

Izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i njihovih profesora već se tradicionalno i ove godine organizira u Galeriji ULUPUH. Zamišljena kao pregled godišnje fotografske produkcije studenata Akademije, postavljena u javnoj gradskoj galeriji, izložba široj javnosti pruža uvid u radove mladih autora, polaznika različitih godina na Odsjeku snimanja Akademije, uz pojedine radove studenata drugih odsjeka (montaže, režije, produkcije…). Na tragu nastojanja Akademije da se unutar njenih okvira  u dogledno vrijeme profilira zaseban odsjek fotografije, izložba upoznaje javnost sa tom inicijativom ali i same studente potiče na temeljitije bavljenje ovim medijem u okviru studija i dalje, tijekom profesionalne karijere.
Može se raspravljati o smislu razlikovanja profesionalne i amaterske fotografije, medija danas toliko rasprostranjenog i pristupačnog da se čini bespredmetnim ustrajanje na distinkciji između školovanih i tzv. „samoukih" fotografa, pa tako i studenata fotografije. Tim više što se danas i sam koncept školovanja, od osnovne škole a osobito tijekom studija, približava ideji samostalnog obrazovanja u kojem profesori imaju tek ulogu mentora i voditelja, a ne dogmatskih autoriteta. Čini se da je to slučaj sa nastavom na Akademiji dramske umjetnosti – prateći izložbe fotografija studenata u Galeriji ULUPUH unatrag pet godina, zamjećujem sve veću raznolikost među radovima. Od konceptualno osmišljenih fotografskih serija, preko različitih stilskih inačica unutar tradiconalnih žanrova portreta, akta, pejzaža, socijalne tematike, mnogovrsnost stilova i pristupa odražava „demokratski" pristup poučavanju, bez nametanja određenih pristupa i poetika. Naprotiv, razvidna je informiranost studenata o suvremenim fotografskim pojavama i trendovima, ali bez ropskog podražavanja, u slobodnoj, vlastitoj interpretaciji. Ukoliko i postoje neka „kopiranja" ona su dobrodošla kao faza u razvoju i oblik traženja vlastitog izričaja i umjetničkog identiteta.
Ove izložbe predstavljaju nova imena i iz tog razloga imaju zavodljivost obećanja, nagovještaja budućnosti. Možda iz tog razloga redovito bilježe iznimno veliku posjećenost – javnost, onu stručnu, kao i kolege fotografe, uvijek zanima vidjeti tko se novi pojavljuje ili će se uskoro pojaviti na sceni. Ti radovi unose svježinu i obogaćuju fotografsku scenu novim autorskim senzibilitetima i osobnostima, čiji su radovi nerijetko u ravni sa već afirmiranim profesionalcima. Do te mjere da se i uz ove izložbe, kao i slične na drugim područjima (umjetničkog) stvaranja sve više postavlja pitanje o opravdanosti kategoriziranja (da ne kažem getoiziranja) takvih izložbi kao „studentskih". U posljednje vrijeme, naime i unutar najvećih nacionalnih smotri poput Salona i slično, radovi studenata redovito osvajaju nagrade žirija, pri tom ne u kategoriji „studentskih radova" nego uopće. Možda je i ovdje atribut „studentska" tek tehnički, a ne kvalitativni opis izložbe studenata koji svojim radovima poručuju „računajte na nas".  Poštovani studenti, vrata Galerije ULUPUH su vam otvorena!
Maša Štrbac

Izbor fotografija koje će biti izložene moguće je vidjeti na:

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH
e-mail: galerija-ulupuh@zg.t-com.hr
http://www.ulupuh.hr/

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole