Skip to content

Nisu ukinute emisije u živo, samo su neke premještene iza izbora

Ivo Josipović i Goran Radman

Odgovor HRT-a: Nisu ukinute emisije u živo, samo su neke ‘premještene na kraj siječnja’

Nakon što je odgođena tribina i emisija u živo „Zašto referendum?” sa 18.12. na 29.1. zbog toga što, kako je pismeno obaviještena jedna od gošća – članica građanske inicijative „U ime obitelji”, dr. Željka Markić, „HRT tri tjedna prije predsjedničkih ili parlamentarnih izbora, ne prakticira, osim za to predviđenih promidžbenih programa, organizirati emisije u živo koje bi, zbog svoje teme, mogle komentirati sadržaje, stavove ili odluke, vezane za nekoga od kandidata u predizbornoj utakmici.”, Narod.hr uputio je pitanje službi za odnose s javnošću HRT-a :„Na temelju kojeg pravilnika je odlučeno da se tijekom predsjedničke kampanje ukidaju emisije koje se izravno prenose?”.

Gospodin Igor Medić je mailom u kojem se potpisao kao „HRT komunikacije” pojasnio kako emisije u živo nisu ukinute tijekom predsjedničke kampanje. Nije se složio sa objašnjenjem koje su za prebacivanje Tribine na kraj siječnja dali urednici Trećeg programa gostima koji su bili pozvani na sudjelovanje na Tribini/emisiji – već je ponudio novo objašnjenje:

„Što se pak tiče tribine Trećeg programa Hrvatskog radija na temu „Zašto referendum?”, još jednom ističemo kako je neistina da su bilo kojom odlukom na HRT-u zabranjene emisije uživo tijekom predsjedničke kampanje. Sve emisije koje se inače održavaju uživo emitiraju se, a koje predviđaju uključivanje slušatelja – također se odvijaju na uobičajeni način.

Spomenuta tribina je premještena na kraj siječnja zbog uredničkog dogovora o praćenju predsjedničke kampanje, prema kome se emisije vezane uz predsjedničku kampanju odvijaju na Prvom programu HRA. Odluka je donesena u skladu sa Pravilima o praćenju predsjedničkih izbora 2014/2015., a slične odluke HRT donosi za sve izbore i referendume.”

Na pitanje Narod.hr-a da pojasni svoje nejasno objašnjenje – odnosno želi li reći kako emisija „Zašto referendum” spada u predsjedničku kampanju – nismo dobili odgovor. (Foto: Borna Filic/PIXSELL, Izvor: Narod.hr)