Nema veze ako u bolnici nema lijekova ili pretraga, ako nema pobačaja – ravnatelju otkaz!

Siniša Varga

Siniša Varga

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će na web stranci Ministarstva zdravlja biti objavljen popis bolnica koje obavljaju prekid trudnoće, a šefovi odjela i ravnatelji bolnica koji ne osiguraju zajamčenu uslugu morat će podnijeti ostavku na svoje dužnosti.

U ginekologiji smo poduzeli korake da napravimo stroži sustav koji će jamčiti pružanje cjelovite zdravstvene zaštite, uključujući prekid trudnoće, rekao je Varga u intervjuu za N1 televiziju.

Liječnici imaju zakonsko pravo na priziv savjesti, no ravnatelji bolnica dužni su osigurati pružanje te usluge koja je zajamčena još zakonom iz 1978. godine. Ako svi ginekolozi u bolnici zbog priziva savjesti odbijaju obaviti prekid trudnoće, ravnatelj je dužan angažirati vanjskog suradnika, pojasnio je.

Vezano uz uzgoj konoplje, objasnio je da je omogućen uzgoj industrijske konoplje koja aktivnu psihotropnu tvar sadrži u zanemarivim količinama. No, to nije slučaj i s uzgojem indijske konoplje, koja se u svijetu kao psihotropna tvar koristi u medicini. O tome će, kaže, odlučivati medicinska struka i HALMED.

“To je stručno, a ne političko pitanje i poslušat ću preporuku struke prije no što dođe do njezina plasiranja u ograničenom obliku u sustavu zdravstva”, rekao je ministar.

Obećao je da izlaskom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice s 1. siječnjem iduće godine zdravstveni sustav više neće generirati dugove, a pružat će bolje usluge, bez obzira na najavljeno smanjivanja proračunskih izdvajanja za zdravstvo za milijardu kuna u 2015.

“Sustav zdravstva sam će sebe sanirati ako dođe do generiranja bilo kakvih gubitaka. Sada smo na razini dugova od 1,5 milijardi kuna, s time ćemo završiti 2014. No, plan nam je do 2017. ‘popeglati’ sve stare dugove i ne stvarati nove”, rekao je.

Varga je uvjeren da će to postići aktivnim financiranjem zdravstva, odnosno izmjenom modela plaćanja bolnicama. Bolnice će morati same zaraditi novac, a ne ga, kao dosad, pasivno čekati i povremeno pružati usluge pacijentima.

Novac od HZZO-a dobivat će tek po izvršenju usluge. Ako usluga ne bude visokokvalitetne i pravodobna, bolnica će snositi financijske posljedice, poručio je ministar.

Očekuje i da će se na taj način identificirati bolnički centri u Hrvatskoj koji pružaju efikasnije i bolje usluge te osigurati nesmetano funkcioniranje sustava s namjenskim novcem koji je zdravstvu na raspolaganju.

Upitan za učestale napade u medijima koji ga prozivaju za sukob interesa, Varga je rekao kako se “priča da su oni povezani s javnom nabavom”.

“Dakle, sumnja se i ima dovoljno indicija da postoji mali krug novinara koji su rentno motivirani od strane industrije koja koristi svoje mogućnosti. U hrvatskom folkloru to nije neuobičajeno. Samo u segmentu 18 postupaka javne nabave kalkuliralo se da se oček (foto: pcsi2014.qa, narod.hr/agencije)