Nagrada Povelja ‘Ivančica’ dodijeljena portalu Akademija-Art

povelja ivancica 2014 2

Svečanost proslave 68. obljetnice Ustanove URIHO uz brojne uglednike i predstavnike u prepunoj Koncernoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu

povelja ivancica 2014 2

Povelja ‘Ivančica’ pripala je Edvardu Kefešu, Darinku Kosoru, Ljubici Dukanović, tvrtci Končar distributivni transformatori d.d. te Stjepanu Katiću iz Akademije ART

Glazbeni program u velikoj dvorani ‘Lisinskog’ svojim su nastupom obogatili i Bojan Jambrošić, Barbara Suhodolčan, Kvartet Gubec, Mirko Švenda, Pero Rogan te Vanda Vinter

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski organizirano je cjelodnevno događanje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te Dana ustanove URIHO.

URIHO je proslavu svog 68. rođendana počeo u 15 sati izlaganjem udruga, institucija i obrazovnih centara koje skrbe o osobama s invaliditetom, a koji su na više od 40 izložbenih štandova prezentirali svoje aktivnosti i programe. Usporedo je održana i simultanka hrvatskog velemajstora Roberta Zelčića sa šahistima s invaliditetom.

Potom su Urihovci i njihovi gosti nazočili okruglom stolu na temu ‘Socijalno poduzetništvo u funkciji zapošljavanja osoba s invaliditetom’, na kojemu se, među ostalim, raspravljalo i o novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji.

Nakon okruglog stola, Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom proglasio je najbolje sportaše, sportašice t ekipe u 2014. Najbolja sportašica je stolnotenisačica Sandra Paović (STKI URIHO), u muškoj konkurenciji to je Zoran Talić (AGRAM Zagreb), a najbolja ekipa je atletski klub osoba s invaliditetom AGRAM. Priznanja su još dobili Daria Šulekić, Leon Goličnik, Željko Jarić Pavičić, Krsto Kovačević, Ružica Haganj, STKI URIHO, ŠK Stjepan Bosak – URIHO, BK DDZ OSI Željko Klepač Uriho te novinar In Portala, potpisnik ovih redaka..

Lisinski-Uriho1

Program se potom preselio u veliku koncertnu dvoranu, ispunjenu do posljednjeg mjesta, gdje je publiku čekao bogati glazbeni program. Kao i prethodnih godina, voditeljica je bila Lejdi Oreb, a prvi je na scenu izašao Tamburaški orkestar HRT-a kojim je ravnao Siniša Leopold. Koncert je otvorio Tomislav Brajša s pjesmom ‘Moj Zagreb tak imam te rad’. Zatim im se na sceni pridružio folklorni ansambl Ladarice. Okupljenima se obratio ravnatelj ustanove URIHO, Josip Drzaić, koji je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom na proslavu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 68. obljetnice ustanove kojoj je na čelu.

“Paljenje prve svijeće na adventističkom vijencu uči nas da razvijamo dobrotu koja se nalazi u svima nama. Tu dobrotu moramo u ove dane posebno pokazati”, rekao je ravnatelj Držaić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je da su za njega svi građani jednaki, svejedno imaju li invaliditet ili ne.

“Svi trebamo biti jednaki kada je riječ o radnim mjestima ili pristupačnosti i prijevozu. Za društvo je bitno da postoje ustanove poput URIHO-a koje zapošljavaju osobe s invaliditetom. Također je bitan Zakon oprofesionalnoj rehabilitaciji koji kreće u primjenu od 1. siječnja iduće godine. Gospodarstvenicima redovito govorim da su osobe s invaliditetom najbolji radnici. Novi zakon donosi puno toga dobrog za osobe s invaliditetom na tržištu. Ministarstvo i ja osobno stojimo uz vas koji imate invaliditet”, rekao je ministar Mrsić.

povelja ivancica 2014 1

Potom su uručene povelje za iznimne zasluge u razvoju športa za osobe s invaliditetom laureatima Veljku Bašiću i Marijanu Aniću. Priznanja su uručena i zaslužnim tvrtkama te pojedincima. Povelja ‘Ivančica’ pripala je Edvardu Kefešu, Darinku Kosoru, Ljubici Dukanović, tvrtci Končar distributivni transformatori d.d. te Stjepanu Katiću iz Akademije ART. Glazbeni program u velikoj dvorani ‘Lisinskog’ svojim su nastupom obogatili i Bojan Jambrošić, Barbara Suhodolčan, Kvartet Gubec, Mirko Švenda, Pero Rogan te Vanda Vinter. (Foto: Miguel Turnbull/Akademija-Art, Foto: In-Portal, Marko Damjanović/in-portal.hr)