Motovun Film Festival ove godine na dvije lokacije

Zoran kaksa-Barka JPG
Motovun Film Festival (MFF) održat će se od 26. do 30. srpnja, a najveća je novost 17. izdanja festivala da će se istodobno održavati na dvjema lokacijama, u Motovunu i u Buzetu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor festivala Igor Mirković.

Ovogodišnje širenje na Buzet nastavak je nečega što je, skromno i probno sa samo tri filmske projekcije, pokrenuto prošle godine, a glavni program ove godine u Buzetu pod nazivom “Buzz@teen” namijenjen je publici mlađoj od 18 godina, što znači da se MFF širi na novu dobnu skupinu, istaknuo je Mirković.

Ova će godina biti rekordna po broju filmova iz cijeloga svijeta koji će biti prikazani i u Motovunu i u Buzetu te će tako posjetitelji na objema lokacijama moći pogledati više od sto filmova. Ove je godine zemlja partner Turska.

Novost MFF-a je i “Žiri u egzilu”. To znači da Festival neće kao do sada u žiriju imati filmske profesionalce, nego će u njemu biti aktivisti i umjetnici koji su zbog svojega angažmana bili prisiljeni iseliti se iz svojih zemalja te živjeti i djelovati u drugim svjetskim središtima, objasnio je Mirković.

Također, svake će se večeri održavati i koncerti, a do sada su svoje nastupe potvrdili “Kultur Shock”, “Pips, Chips & Videoclips” i Damir Avdić. A po prvi put u Motovun stiže i Arsen Dedić kojemu će biti dodijeljena nagrada “50 godina”. Riječ je o nagradi kojom MFF odaje priznanje umjetnicima koji su pola stoljeća posvetili filmu što Arsen Dedić, tvrde u MFF-u, svakako jest.

Na završetku Festivala najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa, u kojem će biti prikazano ukupno 21 film, pripast će i glavna nagrada MFF-a “Propeler Motovuna”.

Ispred HRT-a Dean Šoša najavio je kako će HRT na svojim televizijskim i radio postajama gledateljstvu pokušati prenijeti što više sadržaja koji će se u tih pet dana održavati na MFF-u. (HRT)

Zoran kaksa-Barka JPG
Zoran Kakša