Mnogi posjećuju izložbu “Rukovet” akademika Josipa Vanište u palači HAZU

I Karlovčani su se divili djelima svoga sugrađanina

karlovcani 2

Posebne goste imala je palača HAZU 18. ožujka. Naime, toga dana članovi Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu posjetili su palaču Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i razgledali izložbu svoga dragoga sugrađanina, akademika Josipa Vanište Rukovet

Podsjetimo da je riječ o izložbi postavljenoj u desetoj dvorani Strossmayerove galerije, a tamo su izloženi fragmenti iz sedamdesetogodišnjeg opusa jednog od najvećih živućih hrvatskih umjetnika, rođenog 17. svibnja 1924. u Karlovcu. Posebnost ovoga posjeta bila je tome što je Karlovčane kroz izložbu vodio akademik Tonko Maroević, autor teksta u popratnom katalogu. On je istaknuo da je akademik Vaništa zavičajno vezan uz Karlovac gdje je rođen, gdje je doživio prve emocije, gdje se upoznao sa slikarstvom.

Jedna od izloženih slika, ulje na platnu, nosi naziv Kupa kod Karlovca 750 cm i nastala je u studenom 2013. tijekom velikih poplava u tom gradu. Također je akademik Maroević objasnio posebnost Vaniština rukopisa i istaknuo da on ne negira stvarnost, ali je interpretira na specifičan način kroz crteže, akvarele, ulja na platnu, kolaže i druge tehnike. Još je Maroević naglasio: – Vaništino likovno, ali i književno djelo snažno su obilježili minimalizam i tzv. estetika šutnje kao naličje bučnom entuzijazmu epohe, za koje se zalagala skupina Gorgona kojoj je akademik Vaništa 1961. bio jedan od osnivača. –

Kažimo i to da dio izložbe predstavlja izbor iz Vaništine bogate dokumentacije koja je izložena u atriju palače Akademije. Time je akademik Vaništa odao počast svojim učiteljima, suputnicima i duhovnim mentorima s kojima se družio, a svaki od dokumenata za njega ima osobno značenje i priču.

Izložba Rukovet već je na otvaranju okupila veliki broj uglednika i intelektualaca, a važno je napomenuti kako se može se razgledati svakim danom osim ponedjeljka sve do 8. travnja. Osim Karlovčana do sada je Vaništinu izložbu Rukovet posjetio velik broj organiziranih grupa i pojedinaca, jer interes ne slabi nego dapače sve je veći iz dana u dan.

Nives Gajdobranski

karlovcani 1