tuđman

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da očekuje “pravedno i zakonito suđenje” Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog sudioništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

“Očekujem pravedno i zakonito suđenje, kao i u svim drugim slučajevima”, odgovorio je Josipović novinarima u Samoboru upitan što očekuje od suđenja koje je Perkoviću i Mustaču danas počelo u Muenchenu.

Novinare je zanimalo i vidi li problem u tome da se na suđenju koristi i arhivska građa koju je od bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio SDP, a predsjednik kaže kako pred sudom treba biti sva relevantna građa.

“Sve što je relevantno kao dokazni materijal, treba biti pred sudom, tim i svakim drugim”, kazao je.

Upitan kako gleda na mogućnost da na tom suđenju u javnost izađu razni povjerljivi podaci, Josipović kaže kako ne vidi što bi moglo biti povjerljivo nakon toliko godina.

“Ne vidim što bi to bilo povjerljivo nakon toliko godina, a da ako je relevantno naravno, ne bi bilo dobro za obranu i optužbu”, rekao je.

Nije želio komentirati izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji to što na predstojećim predsjedničkim izborima više neće biti predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva povezuje s time da je on donio odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj. “To je njegova izjava – nemam što komentirati”, kratko je rekao Josipović.

Milanović: Ne mogu to komentirati jer o tome znam toliko malo ili nimalo

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije želio u petak komentirati početak suđenja bivšim visokim dužnosnicima jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine u Muenchenu.

“Ne mogu to komentirati jer o tome znam toliko malo ili nimalo. To pitanje morate postaviti nekim drugim ljudima u Hrvatskoj. Ili nekim drugim strankama. Sude im za teško ubojstvo… vidjet ćemo”, rekao je Milanović u Milanu gdje sudjeluje na desetom summitu ASEM-a.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko odbacio je tumačenja da bi suđenje Perkoviću i Mustaču moglo promijeniti hrvatsku povijest i baciti novo svjetlo na nekadašnji Savez komunista Hrvatske i njegovu sljednicu SDP.

“Povijest se ne može promijeniti, što tko mislio da mislio, a kako će se istraživati i tko će donositi zaključke, da vam budem iskren, ja bih radije da se više posvetimo budućnosti. Ne zanemarujem ni prošlost, ali bih puno radije da svoju energiju usmjerimo na budućnost”, ocijenio je Leko.

Miroslav Tuđman: nije riječ samo o Perkoviću, nego o rekonstrukciji cijelog sustava

Miroslav Tuđman kazao je kako u minhenskom suđenju nije riječ samo o Perkoviću, nego o rekonstrukciji cijelog tog sustava.

Podsjetio je da je UDBA između 60-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća provela oko 100 likvidacija, “daleko više nego što ih je počinio KGB u istom razdoblju”.

“Važno je demaskirati i učiniti poznatim kako je funkcionirao taj sustav”, kazao je Tuđman.

Iako su ključnu ulogu u odlučivanju o tome koga će se likvidirati igrali savjeti, a odluke su se donosile u Beogradu, Tuđman napominje da je politička elita u Hrvatskoj, na čelu koje je od 1982. do 1990. bio tadašnji predsjednik SKH i kasniji hrvatski premijer Ivica Račan, “suodlučivala ili je u najmanju ruku bila informirana o čemu se radi”.

“Jasna je stvar da ta arhiva iz Beograda nikada nije bila dostupna, a hrvatsku politiku treba upitati što je poduzela i hoće li uvjetovati pristup Srbije eurointegracijama otvaranjem te i drugih arhiva”, ocijenio je Tuđman. (oto: fah, narod/h)