Skip to content

Mirjana Petrin: Kozmika

otvara  izložba slika-objekata (akrilik na mediapanu, platnu i kartonu) iz ciklusa „Kozmika" akademske slikarice Mirjane Petrin.

Sample Image

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Višnja Slavica Gabout.

Već niz godina Mirjana Petrin slika svoj ciklus „Kozmike", u kojem istražuje nove mogućnosti suvremene slike – njezino oprostorenje i širenje, te  pulsiranje u prostoru. Osnovna ideja je stvaranje slike-objekta, koji prostorno funkcionira i svojim oblikom i svojim sadržajem. A oblik slike usko je povezan s njezinim sadržajem i predstavlja stalni izazov. Čest motiv „Kozmika" je cvijeće, ili dio krajolika, ali on ne odgovara stvarnosti, već dolazi iz sjećanja i snova, te je odraz imaginacije. Pritom je motiv ujedno i simbol; i kritičko oko; ali i vizija nekog novog svijeta u kojem su životni sadržaji „neomeđivi" (ili ničim omeđeni!), što Mirjana Petrin naglašava i nazivom cijeloga ciklusa.
Autorica ovaj ciklus islikava još od 2002. godine i do sada ga je, istražujući i u njega vizualno-značenjski uranjajući, podijelila u 3 pod-ciklusa, stvarajući svojevrsnu trilogiju vezanu uz osnovne prirodne elemente: vodu, zemlju i zrak. Kad je 2007. godine izlagala (tad novi dio ciklusa) u Gradskom muzeju u Varaždinu, kustosica izložbe, Ljerka Šimunić, nadahnuto je u katalogu zapisala: "Slike Mirjane Petrin…fini su i tihi predjeli s unutarnjom svjetlosti, (koji) lebde nad stvarnošću. Boje su blistave, pa i tamni predjeli nose u sebi svjetle dionice. Kao da Mediteran spava u njima. Prostor slike teško je odmah odrediti – on je varljiv i sugestivno se nastavlja izvan realnoga prostora…, potpomognut gradnjom sastavljenom od više dijelova platna i mediapana. Slike su građene precizno, s puno slikarske vještine. Osjećaje (autorica) izražava paletom, a kompoziciju gradi bojom i konstrukcijom ploha zaobljenih rubova, koje spaja i povezuje u cjelinu. Sve je povezano unutarnjim sponama i izraz je umjetničine slobodne volje i osobnoga temperamenta, (pa tu) nema ni traga kompromisima, recentnim umjetničkim trendovima, ili ukusima drugačijima od vlastitoga."
Svi koji su do sada pisali o slikarstvu Mirjane Petrin osjetili su s jedne strane tu njezinu lirsko-poetsku notu koju ugrađuje u svoje slikarstvo, a s druge strane, uz neosporno metjersko znanje, njezinu težnju prema strukturi i konstrukciji same slike, te težnju uspostavljanja odnosa s prostorom. Petrin naglašava kako uvijek pušta da je „slika vodi iznutra". Iznutra, ali počevši od dvodimenzionalne podloge i njezinih percepcijskih očišta. Gotovo beskrajne mogućnosti razvoja ciklusa „Kozmika" ona je istaknula rekavši da je „slika život u prostoru koji ima svoju formu", a što već neko vrijeme potkrepljuje maštovitim konstrukcijama svojih slika, sastavljenih od nekoliko ploha različitih oblika (oblih i pravokutnih). Tako u svoje najnovije slike-objekte ona  dopušta sve više i više prodiranje prostora, pa nove slike iz ciklusa „Kozmika" polako dobivaju i nova očišta.
Višnja Slavica Gabout

Sample Image

Mirjana Petrin rođena je 1967. godine u Zaprešiću. Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu završila je 1985. godine, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1989. godine, u klasi profesora Đure Sedera. Od 1990. godine predaje kao profesorica na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Izlaže od 1988.godine i do sada je održala 9 samostalnih izložbi u prestižnim izložbenim prostorima u Zagrebu (Izložbeni salon „Izidor Kršnjavi", Galerija „Ulrich", Galerija Matice hrvatske, Muzej Mimara…), Beču, Karlovcu (Galerija ZILIK) i Varaždinu (Gradski muzej Varaždin), te sudjelovala na značajnim žiriranim skupnim izložbama. Sudjelovala je i u  restauratorskim radovima:  na obnovi Starogradske vijećnice u Zagrebu godine 1999, te kapelice sv.Šimuna u Markuševcu godine 2003. O njezinu slikarstvu pisali su D.Malešević, V.Gudac, A.Nadj, S.Špoljarić, N.Albaneže, G.Quien, V.S.Gabout, Lj.Šimunić, D.Glavan. Autorica je članica HDLU -a Zagreb. Djeluje u Zagrebu.

Sample Image

Izložba ciklusa „Kozmika" MIRJANE PETRIN moći će se  razgledati u Galeriji crkvice sv.Trojice u Kastvu do 2. kolovoza 2009., u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 18 do 21 sat.

Kastafsko kulturno leto

Ines Greblo, izvršna ravnateljica

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole