Skip to content

Mirela Jezernik: Puzzle izložba

U zagrebačkoj galeriji MORH-a „Zvonimir", 20. siječnja 2010. godine, otvara se izložba pod nazivom ¨Dok se na dogodi ono pravo – puzzle groznica¨, na kojoj svoje složene puzzle izlaže Mirela Mia Jezernik.
Mirela Mia Jezernik slaganjem puzzla, kao svojim hobijem, bavi se dugi niz godina. Hobi, koji je prerastao u opsesiju, doveo je do impoznantne brojke od preko 80 složenih puzzla, malih (od nekoliko desetaka komada) ali i velikih, od 5000 komada. Inače najveći puzzli danas dostigli su brojku od 24000 elemenata.
Preteče puzzla, slike namjerno izrezane u sitne djeliće karakterističnog oblika koji se onda slažu u cjelinu, čiji bi najtočniji hrvatski termin bio slagalica, potječu iz Kine. No u današnjem obliku, kakve ih danas poznajemo, izmišljeni su u Engleskoj 1760. godine kad je mladi crtač zemljovida, John Spilsbury, došao na ideju da izreže kartu Velike Britanije po linijama ucrtanih grofovija. Ideja je doživjela uspjeh i ubrzo je prihvaćena u nastavi zemljopisa, povijesti, matematike i drugih nastavnih područja. Od tada počinje „puzzle groznica" koja traje još i danas. Osim razonode, puzzli služe i u didaktičke svrhe.
Slike koje se danas tiskaju na puzzlima vrlo su raznolike, od reprodukcija umjetničkih djela, do krajolika, slika gradova, pojedinih građevina, domaćih životinja, dječjih junaka, i sl. Oblikom više nisu samo ravna ploča, već ih ima i trodimenzionalnih, svjetlećih, oblika kugle, jajeta, pa i na granici modelarstva (Eiffelov toranj, Taj Mahal).

Mirela Mia Jezernik rođena je u Zagrebu, odrasla u Majuru kod Hrvatske Kostajnice, živjela i radila u Šibeniku. Djelatnica je Ministarstva unutarnjih poslova, na radnom mjestu policijskog službenika za krvne i seksualne delikte, pa ističe kako joj slaganje puzzla pomaže i u poslu, u rješavanju situacija sličnih sastavljanju puzzla.

 
Još o autorici
Vjerujete li da se u jednoj krhkoj plavoj ženskoj osobi krije ozbiljna kriminalistička inspektorica za krvne i seksualne delikte (!) i ljubiteljica višesatnog strpljivog prebiranja po komadićima puzzli kako bi slika bila dovršena a slagalica riješena? Upravo te na prvi pogled nespojive osobnosti ujedinjava tridesetšestogodišnja Mirela Mia Jezernik. „U poslu sam se svakodnevno susretala sa situacijama sličnim sastavljanju puzzli", kaže Mia, „hobi mi je uvelike pomagao, ujedno opuštao i poticao na razmišljanje". Trenutno radi u PU Zagrebačkoj, pri Odsjeku kriminalističke analitike, udana je i majka trogodišnjeg sinčića Dominika. Uz posao i obitelj, koja je podržava u hobiju i nadalje uporno slaže djeliće mozaika…….
 
Malo poznato o puzzlima
Puzzle slagalice postoje već više od 1 000 godina, a potječu iz Kine. Izrađivale su se od drveta, cedra i mahagonija, te kasnije šperploče, a danas se rade iz vrlo popularnog i manje zahtjevnog materijala – kartona, u različitim dimenzijama, pri čemu broj njihovih dijelova maksimalno doseže 24 tisuće komada!
Puzzle kakve se danas mogu kupiti u trgovinama izmišljene su u Engleskoj davne 1760. godine, kada je mladi crtač zemljovida John Spilsbury, dosađujući se kod kuće, došao na ideju i izrezao kartu V. Britanije po linijama različitih ucrtanih grofovija. Ideja je doživjela uspjeh i ubrzo je prihvaćena u nastavi zemljopisa, povijesti, matematike i drugih nastavnih područja, a Spilsburyevi nasljednici započeli su i sa proizvodnjom zabavnih puzzli. Ubrzo je došlo do stvaranja kultova sastavljača i rezača puzzli, dok je godine 1812., u Engleskoj održano natjecanje u tako ekstremnom obliku da su proizvođači uvodili svoje marke, a potpisom garantirali kvalitetu igre. No, međutim prava "puzzle groznica" započela je nešto kasnije 1850. godine u SAD-u, gdje su puzzle, nakon I. Svjetskog rata, postale i nacionalni sport.
Njihova edukativna svrha vidljiva je poglavito kod djece, jer potiču razvoj motorike, koordinaciju vida te pomažu u rješavanju problema i prepoznavanju boja.

Posjetitelji će na izložbi i sami moći slagati puzzle, što će, vjerujemo, osobito biti privlačno mlađem naraštaju. A odrasli neka potaknu dijete u sebi!

Izložba se može razgledati (i puzzli slagati!) do 2. veljače 2010. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.
Zrinka Pillauer Marić, prof.
galerija.zvonimir@morh.hr

Akademija-Art.net