Milanović obišao uzgajališta tune i tunolovce u zadarskom akvatoriju

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović obišao je danas uzgajališta tune i četiri broda tunolovca u zadarskom akvatoriju, razgovarao je s kapetanima i članovima posade koji su bili u lovu na tune, te im se pridružio tijekom tunolova, objavila je Vlada na svojim internetskim stranicama.

Zajedno s ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom, premijer Milanović se u zadarskom akvatoriju sastao i s predstavnicima hrvatskih tvrtki, koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos.

Predstavnici tih tvrtki, među kojima je i general Ante Gotovina, upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune, koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture.

Ukupna vrijednost uzgoja tune u 2012. godini iznosila je 31,4 milijuna eura, dok je u 2013. godini povećana na 37,5 milijuna eura.

Uzgoj i prodaja tune čini više od 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva.

Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište.

miroslavVajdic (122)
Miroslav Vajdić