MiG je pao za 30 sekundi, a sjednicu VNS-a Josipović saziva za 30 dana

general Damir Krstičević

general Damir Krstičević

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a umirovljeni general Damir Krstičević još je 6. kolovoza, na novinskoj konferenciji u središnjici HDZ-a, samo dan nakon pada MiG-a Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, vladajućima poručio da je “krajnje vrijeme da i vlast i oporba i struka sjednu za stol i postignu konsenzus, koji Milanovićeva vlada nikada dosad nije nudila o modelu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH te financijskim sredstvima kojima ćemo to realizirati”.

Pritom je Krstičević upozorio i na (dotadašnju) neobjašnjivu šutnju Ive Josipovića, dužnosnika koji se po hijerarhijskoj odgovornosti prvi trebao oglasiti o zrakoplovnoj nesreći.

“Kao oporba spremni smo biti dio rješenja, stoga nam je čudno što predsjednik RH i vrhovni zapovjednik šuti o padu zrakoplova te što još nije sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se pokrenulo rješavanje teške situacije u koju smo dospjeli!, kazao je Krstičević.

Josipović kao Josipović, o tome se (pre)važnom pitanju usudio oglasiti tek naknadno i to pod pritiskom. U desetak svojih intervjua u zadnja 3-4 dana ponovljao je da prihvaća inicijativu o konsenzusu premda, nijednom nije spomenuo HDZ. Od koga je očekivano je.

Josipović je pritom, nastojeći stvoriti privid da sam nešto važno „radi, inicira i pokreće”, najavio da će u rujnu sazvati sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu te da će u njihovoj pripremi, citat, „pozvati šefove oporbenih stranaka da čujem kako oni vide budućnost našeg zrakoplovstva”.

“Drago nam je što je predsjednik Josipović prihvatio našu inicijativu o potrebi postizanja konsenzusa o budućnosti HRZ-a te općenito zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH. Ali, nije mi jasno zašto je odlučio sazvati sjednice tek u rujnu, a ne odmah nakon pada MiG-a? Zrakoplov je pao za 30 sekundi, a vrhovni zapovjednik 30 dana odgađa početak rasprave o tako važnom pitanju”, kazao je Krstičević, a objavljeno je na internetskim stranicama HDZ-a. (Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Izvor: narod.h)