Skip to content

Marijan Đuzel – Klavirski recital u zadru povodom 100. rođendana Stjepana Šuleka

U ponedjeljak 31. ožujka na klaviru u zadarskoj Svečanoj dvorani Sveučilišta po prvi puta će svirati pijanist Marijan Đuzel

marijan djuzel 2

Njegov recital bit će posvećen 100. rođendanu hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka. Đuzel je trenutno student pete godine klavira u klasi profesora Đođa Stanettija i istodobno u klasi Jana Jiračeka na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Naoko, radi se o još jednom uspješnom studentu glazbe, no detaljna biografija ovog dvadesetčetverogodišnjaka rodom iz Imotskog, prepuna nagrada i priznanja, otkriva da je riječ o talentu kojemu treba posvetiti posebnu pozornost.

U konkurenciji 259 pijanista, prošle godine Marijan Đuzel je odabran među trideset i šest mladih umjetnika koji su nastupili na uglednom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven. Prošao je i selekciju u polufinale, svirao među njih trinaest te tako zaslužio recital u Dvorani Brahms bečkog Musikvereina. U glasovitoj dvorani svirao je Beethovenovu Sonatu u c-molu op. 111, djelo koje će izvesti na svojem nastupu u Zadru. Uz grandioznu skladbu posljednjeg klasičara i prvog romantičara, mladi će umjetnik izvesti još dvije sonate u c-molu: Schubertovu D. 958 i Šulekovu br. 1, s osobitom posvetom skladatelju s kojom će se pridružiti brojnim hrvatskim glazbenicima koji se ove godine prisjećaju jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, skladatelja, dirigenta, violinista i pedagoga i 20. stoljeća.

Koncert započinje u 20 sati i dio je koncertne pretplate HNK Zadar.