Skip to content

Margareta Lekić u Berlinu

"Who breaks the codes?" naziv je izložbe Margarete Lekić i Andija Anta, dvoje mladih umjetnika koji kroz svoje stvaralaštvo propituju društveno uspostavljena pravila ponašanja, koja se od 08. siječnja do 27. veljače može razgledati u galeriji Factory-Art u Berlinu, Njemačka.

Oboje umjetnika u svojim se radovima fokusiraju na istraživanje života u društvu i s time povezano ponašanje.

Margareta Lekić istražuje artikulaciju odnosa između muškaraca i žena, a kroz rad s konvencijama ponašanja, konrstuira predmete koji služe generiranju individualnih odgovora na eksperimentalno posredovane naprave. Promatrači su aktivno uključeni u sve radove, a veliki je naglasak stavljen na seksualni aspekt odnosa između oba spola. Jednako tako autorica usmjerava pažnju i na druge aspekte – simbolički prostor socijalne interakcije, estetski prostor i dizajn prostora u kojem su radovi izloženi. Margareta Lekić do sada je realizirala brojne samostalne i grupne izložbe, a potpisuje i scenografiju predstave Kauboji Teatra Exit.

Andi Ant, slovenski umjetnik, u svom se radu primarno suprotstavlja konvencijama te iz tog razloga i skriva svoj identitet – njegove fotografije nisu dostupne, ne daje intervjue te ne uspostavlja fizički kontakt. Na ovaj način on krši pravilo po kojem najprije vidimo gotov rad a tek ga naknadno razumijevamo. On obično samo šalje poruke u kojima je opisano kako realizirati njegove radove i na taj način preokreće akciju te zahtijeva od nas da shvatimo rad prije no što ga vidimo. Andi Ant živi na relaciji Chennai, Indija i Capadoccia, Turska.

Akademija-Art.net