Mamografija – spas za veliki broj života ili zastarjela tehnika?

mamografija

Prošle godine su švicarski znanstvenici počeli testirati učinkovitost tehnologije za mamografiju. Nakon godine dana istraživanja, otkrili su da bi, što se mamografije tiče, trebala postojati velika zabrinutost. Mamografija pomaže u prevenciji 1 smrti u 1000 žena, a puno većem broju žena zapravo šteti. Zaključili su da je tehnika mamografije poprilično zastarjela i da na njoj treba poraditi, a da do tada treba što manji broj žena odlaziti na mamografiju.

Svaku ženu, koja planira mamografiju, treba upoznati s prednostima i nedostacima pretrage, a znanstvenici su zaključili da mamografija u većini slučajeva više šteti nego što koristi. Tri primarna razloga zbog kojih su znanstvenici učinkovitost i sigurnost mamografije stavili pod veliki upitnik su zastarjela klinička istraživanja, nerazmjer prednosti i nedostataka i iskrivljena slika žena o prednostima mamografije.

Zastarjela klinička istraživanja

Prvo kliničko istraživanje se provelo prije više od 50 godina, a zadnje prije gotovo 15 godina. Prednosti mamografije su se zapravo ustanovile u vrijeme kada postupak dijagnosticiranja i liječenja raka dojke nije bio napredan kao što je danas. Znanstvenici su zaključili da prednosti, koje su se tada ustanovile, ne mogu biti primijenjene u suvremenoj modernoj medicini.

Nerazmjer prednosti i nedostataka

Najveće provedeno istraživanje na temu mamografije, u kojemu je sudjelovalo 90000 žena i koje je trajalo 25 godina, je pokazalo da mamografija nema apsolutno nikakvo djelovanje na smrtnost uzrokovanu rakom dojke. Pokazalo se da je čak 22% žena dobilo krive nalaze i da je tretman bio previše intenzivan i u krajnju ruku nepotreban. S obzirom da mamografija smanjuje smrtnost za 15%, a daje krive nalaze u čak 30% slučajeva, mamografija se ne može smatrati pouzdanom i sigurnom. Da bi stvar bila još gora, veliki broj žena će iskusiti značajan psihološki stres koji će trajati godinama zbog lažnog pozitivnog nalaza.

Iskrivljena slika žena o prednostima mamografije

U jednom istraživanju je većina žena izjavila da vjeruju u to da mamografija smanjuje postotak smrtnosti za barem 50%. U stvarnosti je taj postotak puno manji, u najboljem slučaju tek 20%. Žene ni ne mogu donijeti racionalne zaključke kada nisu dobro informirane. Većina žena i dalje vjeruje da znanost podupire mamografiju.

Tako, primjerice, 3D mamografija izlaže ženu opasnoj količini radijacije, bez značajnijih virtualnih prednosti. Žene trebaju shvatiti da postoje i drugi načini testiranja i dijagnosticiranja raka dojke. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a svaka žena ima pravo odabrati hoće li ići na jedan test ili ne. (CentarZdravlja.net)