Lang: Napadi na dr. Nelu Sršen zbog izjava o Dariju Kordiću djela su onih koji Hrvatima žele nametnuti budućnost sukoba, osvete i straha

slobodan lang

slobodan lang

Liječnica i humanitarka Nela Sršen nije ni slutila kako će samo jedna njena izjava o Dariju Kordiću, izrečena u kontekstu mjesta i vremena, pokrenuti neviđenu medijsku bujicu u kojoj će joj medijska rulja prišiti etiketu nekoga tko štuje “ratne zločince”. Zamoljena da kaže što misli o Kordiću, s kojim je neposredno ranije prisustvovala svetoj misi, Nela Sršen je rekla sljedeće:

“Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta”, kraj citata.

Čim je razgovor objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, uslijedila je prava medijska kanonada sa svih strana u obliku komentara, analiza i svakojakih priopćenja. Čak su se i u Ministarstvu vanjskih poslova očitovali o izjavama Nele Sršen:

“Ako je zaista kazala ono što je objavljeno, onda to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike i više ne može obavljati dužnost konzulice u Italiji” – stav je MVP-a kojeg prenosi Jutarnji list.

nela srsen

Nela Sršen, ta obrazovana i kulturna gospođa, koja nije navikla na balkanske političke i medijske igre, ostala je naravno zgranuta odjecima ovog ‘intervjua’ u Slobodnoj Dalmaciji:

“Bilo kakva glorifikacija bilo kojeg zločina, napose ono ratnog, posve je nespojiva s mojim vjerskim, ljudskim i profesionalnim principima. Ja sam govorila o današnjem Kordiću, o onome što sam kod njega vidjela i osjetila tijekom mise. U njemu nije bilo ljutnje, vidjela sam ljubav i duhovnost kakvu imaju rijetki” – poručila je Sršen u Večernjem listu, dnevniku koji je uglavnom korektno izvještavao o ovom slučaju.

Dr. Slobodan Lang, ugledni hrvatski liječnik, znanstvenik i humanitarac zgrožen je medijskim linčom nad kolegicom Nelom Sršen koju jako dobro poznaje. Ističe kako je dr. Sršen kao humanitarna radnica puno učinila za Hrvatsku tijekom rata te da su medijske optužbe tim nepravednije:

– Ona je dobar čovjek. Darija Kordića je prilikom susreta u Hercegovini očito doživjela kao čovjeka koji zagovara mir i dobro za budućnost. Svaki liječnik se raduje kada kod čovjeka vidi napredak bez obzira na njegovu prošlost. Dr. Sršen je podržala ispravnost odluke Haaškog suda da se Kordića pusti kući. Ona je pravedna žena koja cijeni važnost pokajanja. Ipak vjerujem da se najviše zamjerila kad je rekla: “Zar se opet moramo boriti za budućnost svoje djece?” Ona je, vidimo, danas zabrinuta za budućnost Hrvatske. Medijski napadi na nju su djela anonimnih autora koje urednici ističu prema nečijem nalogu. To su stavovi koji Hrvatima nameću budućnost sukoba, osvete, uskosti i straha. Jutarnji list dodaje i komentar čitatelja: “Kordić uopće nije osuđen za sve zločine koje je počinio, zaslužio je doživotni zatvor!”. Ovaj i toliki slični napadi uvijek sude Hrvatskoj i traže za hrvatski narod doživotno ropstvo. Dr. Nela Sršen je napadnuta jer je ugledni liječnik, jer trajno pomaže i zastupa Hrvatsku, jer podržava pravdu i praštanje i jer brine za budućnost naše djece! Ako mediji nisu spremni poštivati ovu doktoricu, koga će?

Kako ocjenjujete istup Minstarstva vanjskih poslova u kojem se otvoreno poručuje kako će gospođa Sršen biti smijenjena s mjesta počasne konzulice u Italiji zbog spornog intervjua?

Anonimni birokrat iz Ministarstva vanjskih poslova poručuje kako su ovi njeni stavovi oko znanja, dobra, pravde, praštanja i budućnosti suprotni temeljnim odrednicama hrvatske politike i da više ne može obavljati počasnu diplomatsku dužnost! Doktorice Sršen, nije to tako strašno, ni ja nisam mogao biti ambasador zbog obrane Dubrovnika, “Bijelog Puta”, “Hrvatske bolnice”, Medicinskog fakulteta u Mostaru, moje obrane hrvatskih branitelja i djela predsjednika Franje Tuđmana te zalaganja za budućnost Hrvatske. No kao vjernik kažem vam: postoji mnogo važniji sud – sud naroda i iznad svega Božji sud. Ne bojte se!

Dobro poznajete Darija Kordića iz ratnih vremena. Što možete reći o njemu?

Darija Kordića poznajem još prije bošnjačko-hrvatskog sukoba. “Bijeli Put” smo pokrenuli i da prekinemo taj sukob. U tome smo, ne samo uspjeli, nego i potaknuli opstojnost Hrvata u Srednjoj Bosni i zajedničku suradnju s Bošnjacima. To je bitno za prošlost, sadašnjost i budućnost. Danas se u svijetu događaju strašni sukobi i zlo nad ljudima. Poziva se i na Boga. Ne postoji Bog mržnje! Iz našeg iskustva treba naučiti da pravi vjernik ne mrzi nikoga. Ostavili smo iza sebe svjetski vrijedno iskustvo mudrosti i pokajanja za izgradnju budućnosti. Napadajući Darija Kordića neki žele obnoviti sukobe Hrvata i Bošnjaka. Tvrde da je u Bosni i Hercegovini mržnja neuništiva i da među kršćanima, muslimanima i židovima u svijetu nikada ne može vladati mir i dobro. To nije istina, ali svi smo pozvani da to danas pokažemo i dokažemo. (Dnevno.hr)