Skip to content

Kupujete s osmjehom

U Galeriji Događanja KC-a Pešćenica, 21. studenog, otvara se izložba "Kupujete s osmjehom?" riječkih autorica okupljenih u grupi "PI".

Grupa riječkih autorica, "PI", koristeći tradicionalnu formu tapeta, propituje aktualnu temu kulturološkog značaja konzumerizma i komercijalne kulture. Prateći probleme suvremenog kapitalističkog društva koje, oslanjajući se na tržišnu ekonomiju, potiče masovnu proizvodnju i potrošnju, ovaj projekt dovodi do promišljanja vlastitih potreba i navika, ali i djelovanja.

Pitanja autorstva umjetničkog djela, njegove uloge u društvu kao i prezentacije, postavljena su s aspekta današnjeg mladog stvaratelja koji više nije boem već je i sam pod utjecajem reklama i njihovih idealiziranih svjetova. Projekt je svojevrstan hommage shoppingu, a ne licemjerno promatranje iz kuta. Izložena su djela ujedno i prodajni artikli, a promatrač bira kakav će stav prema njima zauzeti.

Pored fenomena konzumerizma, projekt se dotiče i marketinga kulture. Komercijalna kultura na neki način prestaje biti objekt prezira, a suptilnom se ironijom, koja je prisutna u izložbenim "artiklima", pokušava potvrditi teza da kultura i marketing predstavljaju "narodnu kulturu našu kulturu", a mi konzumerističke subjekte. Trebamo li to biti? Trebamo li to kupiti? ‘

Saša Furlan je rođena 1978. u Rijeci. Završila Srednju školu za likovnu umjetnost i dizajn i diplomirala na Akademiji Primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odsjeku za likovnu umjetnost, smjer kiparstvo. 2007. upisuje postdiplomski studij slikarstva na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje Univerze u Ljubljani pod mentorstvom prof. Zmage Lenardiča.

Sanja Kapidžić je rođena 1978. u Rijeci. Završila Srednju školu za likovnu umjetnost i dizajn i diplomirala na Akademiji Primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odsjeku za likovnu umjetnost, smjer kiparstvo.

Marina Krstačić je rođena 1978. u Rijeci. Završila Srednju školu za likovnu umjetnost i dizajn i diplomirala na Akademiji Primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odsjeku za likovnu umjetnost, smjer kiparstvo.

Vanja Tataj je rođena 1979. u Rijeci. Završila Srednju školu za likovnu umjetnost i dizajn i diplomirala na Akademiji Primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Odsjeku za likovnu umjetnost, smjer kiparstvo. Studira na poslijediplomskom studiju na ALUO Ljubljana, smjer video i grafika.

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole