Skip to content

Krajolici Tamare Žarković


Suptilnim pastelama, živopisno oslikanom tkaninom i detaljno izrađenim nakitom prikazala nam je poznat, ali daleki i drevni svijet.
Mekoću poteza koja odlikuje njene pastele dočaravaju nam pejzaži Jadrana. Živopisne kuće na rovinjskim obalama, paška polja i pješčane plaže otkrivaju nam tih i suptilan krajolik.
 

Sample Image
Bitelić

Paška rebra, Sabunike, Bitelić svojim mekim tonovima i prozračnim bojama odaju sjetan svijet tišine u koji nas umjetnica vodi.

Sample Image
Rovinj

Rovinj nam, s druge strane, otkriva glavnu karakteristiku Tamarinog likovnog izražaja – vedre i vesele boje.

Sample Image
Sabunike

Modro more i nebo naspram šarenih kuća, iako u izmaglici, daju naslutiti vedrinu Tamarinog izričaja.

Sample Image
Kalendar Maja

Upravo su boje glavni nosioci teme tkanina. Stvaraju dinamiku i veselu energiju odjevnih predmeta koji ne mogu proći nezapaženo. Čiste i jasne boje na bijelim podlogama dočaravaju nam krajolike, civilizacije, kulture. Precizno uokvireni motivi Maja pričaju nam priču o drevnom kalendaru i astrologiji. Bumeranzi, izvijene figure likova podsjećaju nas na slikarije sa zidova australskih pećina. Afrika nam je pak dočarana kroz pustinjsku ravnicu i vitka tijela crnkinja ili mnoštvo ornamenata i afričkih skulptura. Svaka suknja, kao i haljina odlikuje se mnoštvom precizno naslikanih detalja koji otkrivaju strpljivost i posvećenost umjetnice.

Smisao za detalje i preciznost najbolje se može vidjeti iz Tamarinog krajolika predstavljenog nakitom. Školjke povezane užetom ili Staro Zlato na kožnoj vrpci krajolici su koji se nadovezuju na oslikane tkanine. Stajale zasebno ili ne, ogrlice su mala umjetnička djela koja, kao i svako prethodno, pričaju priču o vedrom svijetu – Tamarinom svijetu.
 

Sample Image
Alisa

Tamara se bavi umjetnošću dugi niz godina. Uz pastel koristi se i drugim slikarskim tehnikama – uljem, temperom, akvarelom, a oslikava i staklene predmete. Svoju inspiraciju crpi prije svega iz prirode. Česti morski motivi daju naslutiti umjetničku privrženost rodnom kraju – Zadru. Neizostavna inspiracija su i domorodačke kulture Afrike, Amerike i Australije kroz čiji kolorit njezina umjetnost najbolje dolazi do izražaja. Iako bez profesionalne umjetničke naobrazbe, njena djela sitne plastike odlikuje preciznost i detaljnost, a slikarska djela čist kolorit što daje izrazitu dinamičnost kako oslikanim tkaninama, tako i slikama na platnu.

Kristina Potlaček, povjesničar umjetnosti

Tamara Žarković je rođena 1972. godine u Zadru. Profesorica je njemačkog i francuskog jezika i književnosti te od 2004. godine sudski tumač za navedene jezike. Odrasla je u Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj. Za vrijeme studija okušala se u glumi, kostimografiji i scenografiji u predstavama kazališne skupine Francofolie studenata francuskog jezika Filozofskog fakulteta u Zadru. Do sada je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi u Lyonu, Splitu i Poreču te likovnoj koloniji Uriho 2009 u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt:
 

Akademija-Art.net