Skip to content

Kompareov fašnik

Na drugoj ovogodišnjoj izložbi u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije nastavlja se ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu baštinu Zagrebačke županije.
Tema nadolazeće izložbe je 150. obljetnica „Kompareovog fašnika", danas poznatog kao Samoborski fašnik. Fašnička izložba postavljena je u čast Josipu Kompareu, utemeljitelju Samoborskog fašnika. Josip Kompare zaslužan je za priređivanje pokladnih povorki u Samoboru od 1860. do 1885. god. u kojima je duhovito podvrgavao kritici opće i mjesne političke i društvene prilike. Za potrebe karnevala te je svoje šale i oslikavao.
Na izložbi će biti postavljena dokumentacija i fotografije vezane uz povijest Samoborskog fašnika s naglaskom na djelovanje Josipa Komparea, utemeljitelja fašničkih spelancija od 1860. godine.
U postavu izložbe bit će izloženi i fašnički plakati, te izbor kostima iz različitih vremenskih razdoblja. Izložbu u prostoru TZ Zagrebačke županije postavlja Turistička zajednica grada Samobora i Samoborski muzej, a svečano će je otvoriti zamjenik gradonačelnika grada Samobora, g. Hrvoje Frankić.
Zdravka Škugor Ferdebar, direktorica TZ
info@tz-samobor.hr

Mateja Popović

press@samoborski-fasnik.com

Akademija-Art.net