Kim Jong Un poručio kako je Sjeverna Koreja spremna na “razgovore na najvišoj razini” s Južnom Korejom

Sjevernokorejski vođa, Kim Jong Un, predložio je započinjanje pregovora na najvišoj razini sa svojim prvim susjedom Južnom Korejom, čime se otvorio put prema povijesnom samitu. Tim iznenadnim potezom omogućio bi se prvi međukorejski sastanak od samita održanog 2007. godine u Pjongjangu

sjeverna-koreja“Ovisno o raspoloženju i situaciji koja iz toga može proizaći, ne vidimo razloga da ne započnemo s pregovorima”, rekao je Kim Jong Un, u televizijskom obraćanju naciji i pozvao na otapanje odnosa dvije Koreje koje se još uvijek, tehnički gledano, nalaze u ratu.

Seul je s dobrodošlicom dočekao prijedlog, iako je Sjeverna Koreja vrlo osobnim rječnikom napala prvu predsjednicu Južne Koreje, Park Geun Haye.

Park je nekoliko puta rekla kako su Sjevernoj Koreji vrata za pregovore otvorena, no mora poduzeti opipljive korake prema napuštanju programa nuklearnog naoružanja.

“Naša vlada nada se kako će Sjeverna i Južna Koreja u skoroj budućnosti i bez daljnjeg odugovlačenja započeti s pregovorima”, rekao je Ryoo Kihl Jae, ministar ujedinjenja, zadužen za među-korejske odnose.

“Svi pregovori moraju uključivati raspravu o svim pitanjima od zajedničkog interesa”, dodao je.

Kim je zatražio i promjenu američke politike prema Pjongjangu i osudio SAD za predvođenje međunarodne kampanje protiv vodstva Sjeverne Koreje zbog stanja ljudskih prava u zemlji. Advance