Katolici u Americi u molitvi ujedinjeni s obitelji smaknutoga novinara

James Foley

James Foley svjedočio o važnosti molitve u doba njegova zatočeništva – Obitelj poziva na poštovanje privatnosti i molitvu – “Ne gledajte video o smaknuću. Nemojte ga dijeliti putem mreža. To nije život kakav bi trebao biti”

Nakon snimke smaknuća američkoga novinara Jamesa Wrighta Foleya (40) koju su objavili islamski ekstremisti, cijela katolička zajednica iz njegova rodnog mjesta Rochestera u New Hampshireu ali i cijeloga SAD-a, našla se u molitvi s njegovom obitelji. Brutalnost toga čina dokaz je neopisivoga, bijesnog i nečovječnog zla, istaknuo je nakon vijesti o ubojstvu novinara mjesni biskup Peter A. Libasci. Molitvama koje smo dvije godine upućivali za Jamesovo oslobođenje, sada dodajemo molitve za pokoj njegove duše i za utjehu njegovoj ožalošćenoj obitelji i prijateljima. Molimo također za one koji su izabrali put tame i smrti da se obrate od toga strašnoga zla koje čine, rekao je biskup. Foley je nestao u studenome 2012. godine u Siriji, dok je kao slobodni novinar radio za agenciju GlobalPost.

Duhovnu utjehu obitelji ubijenog novinara, kako piše američka katolička novinska agencija CNS, pruža i župnik Paul Gousse iz župe Gospe od Krunice, pozvavši sve koje je vijest o novinarevu ubojstvu pogodila da se okupe u mjesnoj crkvi na molitvu.

Obitelj Foley zamolila je putem društvenih mreža da se poštuje njihova bol i privatnost. “Zahvali smo Jimu za svu radost koju nam je pružio. Bio je izvrsni sin, brat, novinar i osoba. Molimo vas, poštujte našu privatnost u danima kada tugujemo za Jimom”, napisala je na Facebooku njegova majka, zamolivši otmičare da poštede živote ostalih zarobljenika jer oni ne mogu utjecati na američku politiku prema islamistima. Foleyeva sestra zamolila je, također putem društvenih mreža, da se poštuje privatnost smaknutoga novinara i njegove obitelji. “Ne gledajte video o smaknuću. Nemojte ga dijeliti putem mreža. To nije život kakav bi trebao biti”, napisala je Foleyeva sestra.

Nakon što je godine 2011. James Foley 45 dana bio zatvoren u Libiji, napisao je članak za novine isusovačkog Sveučilišta Marquette, u gradu Milwaukeeju, koje je sam polazio, kako mu je molitva krunice pomogla da preživi dane zatočeništva. Bio je zarobljen s još dvoje kolega. Govorio sam kolegici Clare da moja mama ima snažnu vjeru, zato sam se molio da moja mama osjeti da sam dobro. Počeli smo moliti krunicu kako su je molile moja majka i baka. Trebalo mi je gotovo sat vremena da izmolim stotinu Zdravo Marija brojeći na prstima. Molitva mi je pomogla da ostanem pribran, napisao je Foley. “Clare i ja smo molili zajedno na glas. Jačalo nas je kada smo zajedno glasno govorili svoje slabosti i nade u razgovoru s Bogom”, napisao je. Vjera je dio našega obiteljskog života, ali Jimov nestanak je produbio našu vjeru i molitvu i daje nam nadu. Nadamo se da će se Bog pobrinuti za Jima, rekli su roditelji Foley u izjavi za Catholic Herald iz Milwaukeeja u doba kada je njihov sin bio zatočen u Libiji. (AP photo, IKA/CNS)