Karlovac objasnio “NE” Ž. Markić: Prvi referendum bio je kulturni, a ovaj je politički

magistrat
Kada je “U ime obitelji” prikupljala potpise za referendum o braku kao zajednici žene i muškarca, radilo se o kulturnoj manifestaciji i zato štand nisu morali plaćati, dok je sada riječ o politici i štand bi morao platiti tko god bi organizirao potpisivanje peticije

magistrat

Tako su iz Gradske uprave objasnili zašto inicijativi Željke Markić nisu besplatno ustupili štandove za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornih propisa i izravnom izboru zastupnika.

U reagiranju na naš jučerašnji članak “Zna se što može, a što ne: Gradska uprava ovaj put “U ime obitelji” uskratila besplatne štandove za prikupljanje potpisa za referendum” stoji:

“Odredbom članka 33. Odluke o zakupu javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Karlovca (Glasnik Grada Karlovca broj 7/11, 4/12 i 6/12) propisano je kako se na području Grada Karlovca ne plaća naknada za uporabu javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu održavanja manifestacija humanitarnog, kulturnog, edukativnog i sličnog sadržaja te za isticanje humanitarnih, kulturnih, edukativnih i sličnih obavijesti.

Prvi referendum Građanske inicijative „U ime obitelji” odnosio se na svjetonazorsko pitanje koje je u temelju kulture (kultura dolazi od riječi kult koja u doslovnom prijevodu znači bogoslužje). Referendum je samo sekundarno imao političke konotacije, primarno je okarakteriziran kao kulturna manifestacija te je zbog toga bio oslobođen plaćanja naknade za postavljanje štandova.
Referendum o promjeni izbornog sustava je par excellence političko pitanje, pitanje direktno vezano uz politiku.

Također, u članku se navodi „Ovo je, naime, danas na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu ustvrdila Željka Markić, dodavši kako im je rečeno da se štandovi u Karlovcu moraju platiti i to po šesto kuna za svaki od tri štanda.” Naime, 600 kuna je iznos koji moraju platiti za sva tri štanda, a ne kako se navodi u članku „po šesto kuna za svaki od tri štanda”. Dodatno, sukladno odredbi članka 33. stavka 2. Odluke Grada Karlovca o zakupu javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta neprofitne organizacije imaju pravo na popust u iznosu od 50%, što je uredno obračunato.

U ovom slučaju nitko nije zakinut, da je referendum organizirao HDZ ili bilo koja druga stranka/ subjekt, također bi morao platiti naknadu. Gradonačelnik Damir Jelić u usmenom je razgovoru upoznao gospođu Katu Ninčević iz Inicijative sa zakonskim propisima kojih se moraju pridržavati. Dodatno, dozvolu je izdao pročelnik UO za imovinsko- pravne poslove gdin. Bartolac, predsjednik gradske organizacije HSS-a, stranke koja načelno podržava ovu inicijativu, koji je utvrdio kako s obzirom na činjenicu da se ne radi o manifestaciji humanitarnog, kulturnog, edukativnog i sličnog sadržaja, u konkretnom slučaju nema pravne osnove za uporabu javnih površina, odnosno neizgrađenog građevinskog zemljišta bez naknade.” (KAportal.hr)