Kajin: Ovo za što terete Bandića je minorno prema događajima u Istri

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Splitu kako je, nakon uhićenja Milana Bandića, pitanje koliko dugo će Grad Zagreb moći funkcionirati bez gradonačelnika, ističući da je sada najveća odgovornost na Gradskoj skupštini

Kajin

»Svaki grad može funkcionirati bez gradonačelnika, ostaje samo pitanje koliko dugo i to će ljudi koji su u Skupštini grada i koji vode Zagreb, dakle zamjenici, procijeniti do kojeg trenutka mogu funkcionirati bez gradonačelnika. U svakom slučaju, najveća je odgovornost na Skupštini«, rekao je Mrsić novinarima.

Upitan radi li se o političkom kraju Milana Bandića, odgovorio je kako treba vidjeti što će se dalje događati. »Sasvim sigurno, ono što se prijašnjih godina u medijima pojavljivalo i s druge strane, bile su određene prijave, a sad će institucije razmotriti i vidjet ćemo kakve će se stvari događati«, kazao je.

Napomenuo je kako se on s Bandićem »davno razišao na famoznom projektu Cvjetnog trga i nebodera na Cvjetnom trgu« u Zagrebu.

»Institucije rade svoj posao, nitko nije nedodirljiv. Ja imam saznanja, kao i vi, iz medija«, rekao je Mrsić novinarima tijekom otvaranja područnog ureda Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), koji će djelovati pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin poručio je danas kako su nedjela za koja Uskok tereti uhićenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića minorna prema svemu onom što se događa u Istri oko financiranja kampanja, prenamjene zemljišta, namještanja poslova i drugih nezakonitosti.

»Osim slučaja s otpadom u Zagrebu, sve ovo što se Bandiću stavlja na teret je minorno premo onome što se dešava u Istri, bilo da se radi o financiranju kampanja, medija i PR agencija, bilo da je riječ o izvlačenju novaca i namještanja javnih poslova, odnosno pretvaranju javnog u privatno ili GUP-u«, izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Istaknuo je da u poslovima s prostornim planiranjem Bandić »nije ni do koljena, odnosno one je naučnik ovoj ekipi u Istri gdje su se cijele općine privatizirale«. »Brtonigla, Vodnjan, Poreč, Pula, Novigrad su eklatantni primjeri prostorno-planske korupcije«, rekao je Kajin i izrazio nadu da će se tome uskoro ipak stati na kraj.

»Dok se ne obuzda kriminal, nepotizam i medijske neslobode, Istra će stagnirati i neće biti novih ulaganja i investicija«, poručio je.

Dodao je kako uhićenje Bandića nije politički slučaj, ali da će posljedice »itekako biti političke«. »Taj slučaj se dogodio ne zbog politike, jer politika ne znači nekome pogodovati, nego zbog zlouporabe politike«, kazao je.

Upitan kako tumači to što predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović stalno hvali Istru i koalicijskog partnera IDS, Kajin je odgovorio kako premijer najbolje ne poznaje ni prilike u Hrvatskoj, a kamoli u Istri.

»Žalosno je da to čini i na taj način nastupa, ne zbog svog uvjerenja i zbog toga što vjeruje u to, nego zbog činjenice da mu na idućim izborima treba nekoliko desetaka tisuća glasova koje kontrolira IDS, uglavnom kroz radna mjesta u javnim i komunalnim poduzećima«, ocijenio je.

Rekao je i kako mu predsjednik Republike Ivo Josipović još nije odgovorio na pismo koje mu je poslao prije tjedan dana i u kojem ga upozorava na IDS-ov način vladanja Istrom, ali i istaknuo da odgovor zapravo i ne očekuje. (foto: Darko JELINEK, novilist.hr)