Skip to content

Jubilej uz monografiju i zvijezdu na stazi slavnih za Fadila Hadžića (Foto)

Kerempuh ima 50 godina, a godišnje se odigra do 300 predstava

kerempuh 1

Satiričko kazalište Kerempuh je karika koja ne nestaje, rekao je akademik Boris Senker, jedan od sudionika proslave njegovih pola stoljeća djelovanja. Pedeset godina trajanja popularnog zagrebačkoga satiričkoga kazališta obilježeno je 25. ožujka nizom događanja, a njegov osnivač, svestrani umjetnik Fadil Hadžić dobio je prvu zvijezdu na Kerempuhovoj stazi slavnih.

Za jubilej kazališta predstavljena monografija “50 godina Satiričkoga kazališta Kerempuh” u izdanju Školske knjige koju je uredio teatrolog i dugogodišnji suradnik Kerempuha Hrvoje Ivanković. Prvi tekst napisao je upravo Fadil Hadžić koji piše o tome kako se stvarao Kerempuh. Dalje slijede tekstovi Duška Ljuštine kojemu je Kerempuh način života, te prilozi Borisa Senkera, urednika Ivankovića, Branka Vukšića, Željke Turčinović te Željka Ivanjeka. Prigodno je prikazan i dokumentarni film “Portreti: Fadil Hadžić” u produkciji HTV-a redatelja Tonka Jovića.

Prigodne riječi je za 50 godina Kerempuha uputio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekavši kako je Fadil Hadžić neizmjerno zadužio Zagreb, a zahvalio je i ravnatelju Kerempuha Dušku Ljuštini na gotovo 40 godina predanog rada u tome kazalištu.

Treba ponešto reći o prošlosti Kerempuha koji je 30 godina, od 1964. nosio ime “Jazavac”, a1994. je postao “Kerempuh”. Duško Ljuština sažeo je uspjehe toga kazališta, uz napomenu da gotovo svaka predstava doživi stotinu izvedbi. Kažimo i to kako je od osnutka do danas Kerempuh je odigrao 215 premijernih naslova, a njegovih više od 20 tisuća izvedbi vidjelo je više od 6,5 milijuna gledatelja. Satirički kabaret “Jazavac” otvorio je vrata 25. ožujka 1964. u Medulićevoj ulici, kao kabaret u kavani Bled. U dvoranu s 500 sjedala preuređenog kina Apolo kazalište se seli 1971., a 1981. u Draškovićevoj otvara drugu scenu, “Vidru”. U predvorju dvorane u Ilici pokrenuta je i Noćna scena. Kazalište godišnje odigra više od tristo predstava, posjeti ga više od stotinu tisuća gledatelja, a predstave nerijetko dožive i do dvjestotinjak izvedbi. Kazalište je za svoj rad primilo mnogobrojne nagrade i priznanja. Kazalište danas zapošljava 62 osobe u stalnom radnom odnosu, od čega njih 21 čini glumački ansambl.

Nives Gajdobranski

kerempuh 2

kerempuh 3

kerempuh 4

kerempuh 5

kerempuh 6

kerempuh 7

kerempuh 8

kerempuh 9

kerempuh 10