Josipović: Od danas nudim zajedništvo i reforme, a Grabar-Kitarović i HDZ su izvor problema

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović poručio je u petak hrvatskoj javnosti da on nudi zajedništvo za boljitak i ustavne promjene koje će potaknuti reforme za rješavanje stvarnih problema građana i države, dok za protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović i HDZ kaže da su izvor tih problema, a ne njihovo rješenje

FAH-H1020781“Želim ponuditi odgovore na dva pitanja. Tko u Hrvatskoj stvarno nudi promjene? I zašto nam ne treba neko apstraktno zajedništvo, nego zajedništvo snaga za promjene”, kaže Josipović u svojoj poruci uoči drugog kruga izbora pozivajući građane da se okrenu pravim društvenim problemima, a ne “podmetnutim pitanjima” koja kampanju pretvaraju u politički cirkus.

Stvarne promjene, a ne podmetnuta pitanja

“Što su stvarni problemi Hrvatske? Tko je gdje bio 1941. ili 1945.? Čija bista stoji na Pantovčaku? Ta su pitanja namjerno podmetnuta da se kampanja pretvori u politički cirkus”, tvrdi Josipović.

Hrvatsku opterećuje pet velikih tema koje su u temelju svih drugih problema, posebno ekonomske stagnacije, nezaposlenosti, siromaštva, znanstvenog i tehnološkog zaostajanja, te nekonkurentnosti. Riječ je, kaže Josipović, o otuđenosti i bahatosti elita, rascjepkanoj i centraliziranoj državi, zakrčenosti sustava, nejednakosti i kriminalu, te trošenju budućnosti i životu na kredit.

Stoga on predlaže novi Ustav kao temeljni pravni akt kojim se definiraju najvažnije reforme u društvu, a kao glavne promjene izdvaja pošten izborni sustav, Hrvatsku snažnih regija, ravnotežu vlasti i funkcionalnost institucija, jednakost šansi, pravednost i poštenje, te prestanak življenja na kredit.

U novom Ustavu jasno će se ograničiti visina fiskalnog deficita jer je to jedini način za pobjedu nad političkim elitama koje stalno podilaze javnosti i dugom plaćaju političke glasove.

HDZ protiv važnih reformi

Od početka krize proračuni na svim razinama države rastu dok nacionalni proizvod pada, bez obzira koja stranka bila na vlasti. To je dokaz da ne treba mijenjati samo političare i stranke, nego i sustav. “Konstitucionalna ekonomija je prokušano rješenje za krizu sustava i odgovornosti političkih elita kojom možemo potaknuti ekonomski rast”, napominje Josipović.

S druge strane, na svim tim temama Grabar-Kitarović i HDZ su izvor problema, a ne rješenje, kaže Josipović.

Vodstvo HDZ-a protiv je svake od pet važnih reformi – protiv hrvatske regija, preferencijalnog glasovanja, izbora zastupnika imenom i prezimenom, oštrog rezanja teritorijalne i nacionalne birokracije, ustavne kontrole deficita i zaduživanja, te konstitucionalne ekonomije.

“HDZ je našao predsjedničku kandidatkinju za obranu interesa i snaga prošlosti koji Hrvatsku drže u krizi”, tvrdi Josipović.

U ovako teškoj krizi važno koji će program dobiti podršku većine građana jer će to biti politička i simbolička poruka u kojem smjeru ide Hrvatska.

Dobro je ako se slažemo oko toga što su stvarni problemi zemlje, kaže Josipović, ali to nije dovoljno. Ako se godinama samo konstatira loše stanje, onda raste nemoć i bijes, a odgovorne političke vođe moraju ponuditi realna i ponekad teška rješenja.

Strukturne reforme treba provesti odmah

“Ta smo rješenja, posebno strukturne reforme odgađali puna dva i pol desetljeća: osamnaest godina vlasti HDZ-a i sedam SDP-a. Kad nisu Vlade provele strukturne reforme učinit ću to ja”, poručuje Josipović ističući kako se reforme moraju provesti odmah u 2015. godini.

“Hrvatska mora snažno i odlučno provesti reforme. Budemo li odlučni bit ćemo nagrađeni jer upravo su reforme karta za budućnost. Stvorit ćemo uređenu europsku državu sa snažnom socijalno-tržišnom ekonomijom”, ističe Josipović.

U tom slučaju, Hrvatska će osigurati ekonomski rast, imat će više poduzetnika, obrazovanih mladih ljudi i znanstvenika, a upola manje plaćenih političara.

Sami ćemo riješiti svoje probleme bez međunarodnih tutora i sačuvati teško stečenu samostalnost, poručuje SDP-ov predsjednički kandidat i poziva javnost da razmisli tko Hrvatskoj stvarno nudi promjene i zajedništvo. (Hina, foto HINA)