Josipović o The Economistu: nismo učinili sve da se provedu reforme

josipovic

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je glavni razlog što Hrvatska, za razliku od drugih europskih zemalja, još uvijek nije izašla iz krize u tome što nismo učinili sve da se provedu reforme i ojača gospodarstvo, a u tom kontekstu upozorava da na svim razinama “postoji strah od odlučivanja” kojeg smatra opasnim po društvo.

Rješenje izlaska iz krize nije u rezanjima već u više posla i više rada, ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom uz kavu”.

Hrvatska je po istraživanju The Economista svrstana među deset najgorih gospodarstva u svijetu u ovoj godini, a Josipović kaže da je razlog vrlo jednostavan – nismo učinili sve da se provedu reforme i ojača gospodarstvo. Prvenstveno pritom upozorava na opterećenost raznim administrativnim, birokratskim procedurama.

“Mislim da treba učiniti sve da se podupre i stimulira svakog tko može otvoriti i jedno radno mjesto. Načelno, zakoni koje imamo za poticanje ulaganja dobri su zakoni, i vlada je tu napravila dobar posao, ali izgleda da u našim glavama ne postoji još ta sloboda i odnos prema poduzetništvu da se kaže – ‘ajmo napraviti posao. Pa se odugovlači s papirima, potvrdama, dozvolama, ne reagira se, na žalost, onako kako bi trebalo i na lokalnoj, a neki put i na državnoj razini”, ocijenio je.

Predsjednik tu posebno upozorava na strah od odlučivanja, koji smatra “ozbiljnim i i opasnim za naše društvo”.

Činjenica je da postoji velik broj onih koji imaju mogućnost odlučivanja, ali ne odlučuju, već odmiču od sebe stvari, pa ono što bi moglo trajati kratko – traje godinama”, kazao je.

Kao jedan od primjera navodi problem stanova u Vukovaru koji su u režimu otkupa.

“Riječ je o stanovima i za Srbe i za Hrvate, da se ne bi shvatilo da je riječ o nekom nacionalno pitanju. Ti se stanovi ne otkupljuju, gomilaju se ugovori u ladicama, nitko ne plaća pričuvu za njih, oni se ne obnavljaju i štetu imaju i građani i grad Vukovar”, kazao je.

Govoreći o svojoj inicijativi za izradu cjelovitog prijedloga izmjena Ustava, kazao je kako razumije i poštuje rezerviranost političkih stranaka.

“Poštujem tu njihovu odluku da budu rezervirane, vjerojatno ne žele da netko drugi, pa makar i predsjednik, vodi inicijativu u nekom smjeru koji one ne mogu do kraja predvidjeti”, rekao je. Najavio je da će u sklopu izrade prijedloga, koji bi trebao biti gotovo do kraja njegova mandata, biti organizirani radni stolovi za pojedina pitanja te će na njih uz stručnjake, biti pozvani i političari.

Na primjedbu novinara da HDZ smatra kako inicijativu za ustavne promjene koristi i u predizborne svrhe, jer predstoje predsjednički izbori, Josipović odgovara da je sve što čovjek radi “dio njegove legitimacije za neke buduće izbore”. “I ne vidim zašto bi bio problem, jer riječ je o redovitom radu, previđenom Ustavom”, dodao je. (narod.hr/hina)