Jean-Claude Juncker pozvao grčki narod u emotivnom istupu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasuje za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija. Izjavio je i da se osjeća ‘izdanim’ od ‘egoizma’ koji je pokazala Grčka u neuspjelim pregovorima

{youtube}SokLiPljnrc|500|400|0{/youtube}

Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasuje za naš paket. Ako glasuje za, bit će to poruka da žele ostati u Europskoj uniji. ‘Ne’ na referendumu značilo bi ‘ne’ Europi, rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati, nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum. Istaknuo je da se taj paket pogrešno predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina. “Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija”, rekao je Juncker.

‘Ako propadne euro, propada i Europa’

Ako propadne euro, propast će i Europa, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora. Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena, kazala je.

Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom ako on to bude želio.

Odluka grčke vlade o uvođenju kapitalnih kontrola čini se na prvi pogled opravdanom, zaključila je u ponedjeljak Europska komisija, odobrivši privremene grčke mjere za očuvanje stabilnosti financijskog sustava. Bruxelles je mogao uputiti pravni prigovor na mjere koje je Grčka uvela sinoć kako bi zaustavila navalu na šaltere i zakočila odljev novca iz zemlje.

Grčka vlada zatvorila je banke do kraja tjedna, točnije do referenduma koji će se održati u nedjelju. Grci i dalje u redovima čekaju ispred bankomata, a kako bi se spriječio daljnji masovni odljev novca iz uzdrmanoga grčkoga bankarskog sustava, ograničeno je podizanje gotovine.

Iako su trebale otvoriti svoja vrata točno u 8 sati, četiri grčke banke su zatvorene. Oči svjetskih medija uprte su u ove institucije, građani u nevjerici pitaju službenike zašto ne mogu do svojeg novca. Neki službenici su izgubili živce pa su HRT-ovu novinaru zabranili snimanje, iako je bio na javnom prostoru.

Ni bankomati s kojih su građani još jučer podizali novac, jutros više ne rade. Do gotovog novca u Grčkoj nemoguće je doći jer je sve zatvoreno. Bankomati nisu radili ujutro, ali trebali bi popodne. Dnevno se može podignuti 60 eura. No malo to znači građanima koje cijela ova priča prilično nervira.

Situacija u Grčkoj izazvana je prije svega politikom, rečeno je u Poslovnom tjednu prilikom analize ekonomskog stanja u toj zemlji. Govorilo se i o tome što zapravo znači bankrot jedne države.

Zadnji argument Grčke je interes NATO-a da Grčka ostane koliko-toliko stabilna, rekao je Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu. Financijski i ekonomski, Grčka ne može platiti niti jedan euro tog duga, niti će ga ikada platiti, dodao je. Tihomir Domazet, ravnatelj Instituta za financije i računarstvo, kaže da neke zemlje, članice eurozone, nekim drugim očima gledaju Grčku, jer ni one nisu zadovoljne ekonomskom politikom u eurozoni koja se temelji na drastičnom rezanju troškova.

Iako se još sinoć znalo da banke u Grčkoj jutros neće raditi – brojni umirovljenici okupili su se pred njima u nadi da će se vrata ipak otvoriti. No one neće raditi sve do idućeg ponedjeljka, 6. srpnja, osim pojedinih radi isplate mirovina.

Slična slika dogodila se i noćas. Grci su na bankomatima podizali gotovinu koja je ograničena na 60 eura dnevno. Grčka vlada zasjedala je do kasnih sati. Tvrdi da je kreditori pokušavaju ucijeniti i odgovoriti od referenduma iduće nedjelje na kojem će građani reći što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći. Narodu su obećali da su njihovi polozi u bankama sigurni.

Tržišta najviše od svega mrze neizvjesnost, komentirao je situaciju u Ateni HRT-ov Željko Kardum.

Slika122

‘Pokušavaju nas ucijeniti’

Grčki premijer Alexis Tsipras za dramatično stanje u zemlji optužio je europske partnere i Europsku središnju banku. Tvrdi da kreditori pokušavaju ucijeniti Grčku i natjerati je na odustajanje od referenduma na kojem će građani reći što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći.

Europska središnja banka uskratila je povećanje likvidnosti grčkim bankama i prisilila Grčku središnju banku da preporuči neradni dan za banke i ograničenje podizanja novca iz banaka. Više je nego jasno da odluka Euroskupine nije imala drugih ciljeva nego ucijeniti volju grčkog naroda i opstruirati demokratski proces referenduma. Neće uspjeti u tome! Dižemo novac zbog nesigurnih dana koji su pred nama. Ne mogu reći da je zavladala panika, ali moramo se osigurati za dane koji dolaze, ovo nije panika već zabrinutost, kazao je Tsipras.

Europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici izjavio je jutros za francuski radio RTL da “još ima prostora za pregovore Grčke i njezinih vjerovnika”.

O Grčkoj su telefonom razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama. Bijela kuća priopćila je kako se oboje slažu da Grčka treba ostati u eurozoni. Njemački su mediji istodobno objavili procjene prema kojima njemački rizik u eventualnom grčkom bankrotu iznosi oko 80 milijardi eura. Oglasio se i francuski predsjednik Francois Hollande.

Francuska je spremna za nastavak dijaloga, bilo to danas ili sutra. No danas je dogovor moguć, a sutra će on ovisiti o volji grčkoga naroda na referendumu, kaže Hollande.

Zbog Grčke lančani pad burzovnih indeksa

Zbog stanja u Grčkoj euro je u odnosu na dolar izgubio 2 posto vrijednosti, a europskim burzama prijeti najveći dnevni pad cijena dionica od 2011. Samo nekoliko minuta nakon otvaranja Frankfurtske burze njemački je indeks DAX potonuo za 4 posto, a jednako toliko pale su i cijene na francuskoj burzi, kao i index eurozone. I na azijskim burzama pad od 1 do 3 posto.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije. HRT