Janukovič se traži zbog masovnih ubojstava, ne zna se gdje se nalazi

ukraine-protest

11:45 Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič traži se pod optužbom za masovna ubojstva, napisao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova na svojoj Facebook stranici, dodajući također da se i dalje ne zna točno gdje se nalazi Janukovič.

“Otvorena je službena istraga zbog masovnih ubojstava mirnih građana”, kaže Arsen Avakov na svom profilu. Dodao je da je izdan uhidbeni nalog za Janukovičem za kojeg se od subote ne zna gdje je, te nekoliko drugih osoba koje se smatra odgovornima.

Avakov također kaže da je Janukovič u nedjelju navečer bio na Krimu, u privatnoj rezidenciji Balaclava, te da je automobilom krenuo prema nepoznatoj destinaciji zajedno s jednim svojim pomoćnikom.

10:33 Arsen Avkov, vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova napisao je na svom Facebook profilu kako je Janukovič, nakon što je izašao iz Kijeva, “krivudao po cesti”.

Janukovič je prvo otišao u Harkiv, pa zatim u svoju bazu u Donjetsku. Tamo su ga zaustavili pogranični policajci kako ne bi odletio iz zemlje.

Reuters piše da je Janukovič zatim otišao na Krim, odakle je opet krenuo u drugom smjeru jer je saznao da ga na erodromu Belbek na Krimu čekaju snage sigurnosti.

U regiji Blaklava, u svojoj privatnoj kući, Janukovič je okupio svoje tjelohranitelje i dao im na izbor da li žele ostati uz njega ili otići, te je nekoliko njih odlučilo napustiti ga. S preostalim tjelohraniteljima i s tri automobila otišao je u nepoznatom mjeru, napisao je Avkov.

09:57 Izdana je tjeralica za bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem zbog sumnje da je odgovoran za masovna ubojstva tijekom prosvjeda u Kijevu. RT prenosi da je posljednji put viđen u svojoj rezidenciji na Krimu.

08:00 Rusija je oštro osudila svrgavanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg su maknuli zastupnici u parlamentu novim glasovanjem, piše BBC.

Privremeni ukrajinski predsjednik Aleksandr Turčinov je izjavio da Ukrajina želi popraviti odnose s Rusijom, ali istovremeno, rekao je, prioritet će biti povratak te zemlje europskim integracijama.

U javnom govoru Turčinov je rekao da Ukrajinu čeka veoma težak zadatak – stabiliziranje gospodarstva, koje “srlja u ponor”. “Svjesni smo važnosti veza s Rusijom i spremni smo na dijalog s ruskim čelništvom kako bismo odnose s tom zemljom gradili na novim, doista ravnopravnim i dobrosusjedskim temeljima,” kazao je.