Izložba fotografija i slika Vladimira Superine: Leute moj

vladimir superina 1

Caffe bar LP, F. Račkoga 11, Zagreb
Otvorenje u petak, 21. studenoga 2014. u 19 sati
Izložba se može pogledati do 18. prosinca 2014.
Organizator: Udruga Fijaker

vladimir superina 1

Izložba ”Leute moj” četvrta je samostalna izložba Vladimira Superine. Ovaj put izložba i fotografija i slika.

foto-galerija

I ova je izložba posvećena vodama, uostalom kao i prethodne tri. No, ovoga puta, u prvom planu su brodovi i to oni izrađeni od tradicijskog materijala, drva. Ne slučajno i ne bez razloga. Autor je rane dane svog života, svoje djetinstvo i ranu mladost, proveo u Šibeniku, živeći tristotinjak metara od obale, u stanu s pogledom na šibensku luku i, danas nepostojeće, malo brodogradilište drvenih brodica. Često je odlazio do brodogradilišta i s vanjske strane ograde promatrao predivne preobrazbe drvenih planki i dasaka u savršeno oblikovani brod, ali i preobrazbe oronulih i umornih brodova u nove ploveće ljepotice. Autoru je to, kako sam često kaže, bila magija stvaranja kojom se oduševljavao, a miris obrađivanoga drveta opijao ga je. Posebno zadovoljstvo, a i čast, mu je bilo kada ga je vlasnik brodogradilišta, stari Torić, uočio kako promatra radove i pozvao u obilazak ”škvera”. Kasnije je odlazio, kad god je mogao, u isto brodogradilište pomagati u proljetnom renoviranju i pripremi brodice za ljeto, bilo kome od nekolicine susjeda, jer vlastitu nije imao. Tada je nastala ljubav prema vodi, drvenim brodovima i plovidbi koja autora zaokuplja i danas. I danas, pola stoljeća kasnije, ta ljubav traje, a za očekivati je da nikada neće prestati.

Potpuno svjestan prolaznosti svega, autor, i kroz ovu izložbu, izražava svoje duboko žaljenje zbog propadanja drvene brodogradnje, ostavljanja starih i isluženih drvenih brodica ruglu trulenja na vezu ili izvučenih na obalu, a posebno željenje za nestajanjem i drvenih ljepotica vode u našoj zemlji, ali i šire. U toj svojoj sjeti, žalosti i ljutnji često se prisjeća stihova pjesme ”Leute moj” i ”Umrli su kapetani”. Jer stvarno, ”brodovi su isti ka’ i ljudi”, a bez brodova i kapetana ”nema više ni lipote”. Tračak nade za spas drvene brodogradnje, posebno malih brodica, je povratak tradicionalnim i izvornim brodovima koji je u posljednje vrijeme aktualan na našem moru.

Krešimir Pletikosa, predsjednik fotografske udruge Fotogard

vladimir superina 9

Vladimir Superina rođen je u Sarajevu 22. studenoga 1954. godine. Doselivši u Šibenik, točno na svoj drugi rođendan, tu je odrastao i završio gimnaziju. U to doba počeo je ulaziti u svijet fotografije. Nakon završene Zrakoplovno tehničke vojne akademije, životni put i specifična profesija vodila ga je u niz gradova bivše države, pa i u SAD. Ta specifična profesija umnogome ga je ograničavala u bavljenju fotografijom kao hobijem. No, omogućavala mu je crtanje i skiciranje, poglavito tijekom dugotrajnih i, kako sam kaže, često jalovih službenih sastanaka raznih vrsta. Umirovljenjem otvara mu se prostor i vrijeme za intenzivnije bavljenje njegovim interesima i hobijima, najprije fotografijom, a od prije tri godine i slikanjem. Ova dva hobija u potpunosti ga obuzimaju ali i pomažu mu prevladati sve traume i ružne uspomene profesionalnog života. Zato im se potpuno predaje, a da bi rezultate rada unapređivao upisuje i završava program Specijaliste za digitalnu fotogarafiju i obradu u Pučkom otvorenom učilištu Algebra i likovne radionice za treću životnu dob u Narodnom sveučilištu Dubrava. Član je foto udruge Fotogard i foto kluba Zagi foto. Sudjeluje na niz kolektivnih izložbi u zemlji i izvan nje. Izložba ”Leute moj” četvrta je samostalna izložba autora, a prva izložba fotogarfija i slika. Kao i prethodne i ova je izložba inspirirana njegovom opsesijom vodom i svime što se oko nje događa.

vladimir superina 3

Posebna zahvala mojim mentorima: Dijani Sokolić, akademska slikarica; Krešimiru Pletikosi, majstoru fotografije; Čedomilu Grosu, EFIAP; Mladenu Bišćanu, predsjedniku FK Zagi foto.

Uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba
Koncept izložbe: Vladimir Superina
Likovni postav: Vladimir Superina, Diana Sokolić, Krešimir Pletikosa i Čedomil Gros
Dizajn kataloga: Krešimir Pletikosa
Grafička priprema:
Produkcija: Udruga Fijaker, 2014.
Medijski prati: udruga Fotogard