Skip to content

Izložba fotografija “Alegorija oceana” Vinka Šebreka u Čakovcu

vinko sebrek 1

Izložba fotografija “Alegorija oceana” Vinka Šebreka u Čakovcu
Čakovec, Galerija Sheier, Matice hrvatske 1
27.3.2014. – 17.4.2014.
Organizator: Fotoklub Čakovec

“Čovjek ne može otkriti novi ocean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu.”
André Gide, francuski pisac (1869-1951) – “Pogled na pučinu»

U četvrtak, 27. ožujka u 19 sati, u organizaciji Fotokluba Čakovec u Galeriji Sheier u Čakovcu, Matice hrvatske 1, otvara se izložba fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, pod nazivom “Alegorija oceana”.

Autor je iz širokog opusa koji je snimio tijekom obiteljskog višednevnog turističkog putovanja brodom (kruzerom) zapadnim Sredozemljem i Atlantskim oceanom početkom 2009. godine za ovu izložbu odabrao tek 40 fotografija. Kruzer je na svom dugom putu pristajao u mnogim lukama Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Maroka i Kanarskih otoka gdje bi ostao po nekoliko sati kako bi putnici imali mogućnosti otići na kraće izlete u krajeve i mjesta u neposrednoj blizini luke pristajanja. Fotografije nastale na ovom putovanju možete pogledati na ovoj izložbi u Čakovcu.

vinko sebrek 2

Fotografije s putovanja pokazuju Šebrekovu sposobnost i umješnost dubokog uživljavanja u prirodu i sadržaj motiva ili prizora koje fotografira. Fotografirajući i prezentirajući stvarnost i svijet oko sebe, on istovremeno predstavlja i samog sebe i svoj život pa su tako njegove fotografije na neki način i njegova subjektivna istina, njegova predstava stvarnog života koji je stvaran onoliko koliko on to kao autor želi.

Izložene fotografije su vješta simbioza dokumentarnog likovnog i alegoričnog, u kojemu upravo alegorična, metaforična odnosno prenesena značenja daju novi ton i boju cijeloj izložbi, a što je autor posebno istakao u samom naslovu izložbe.

vinko sebrek 3

O tome sam autor kaže: « Uz realne fotografije iz života na izložbi sam postavio i dio fotografija alegorijskog sadržaja, koje sam naknadno obradio u Photoshopu, oblikujući ih kao pojedinačne fotografije, triptihe, serije i kolaže, čime sam stvorio fotografije koje svojim estetskim i tehničkim vrijednostima nadilaze tehničke mogućnosti fotoaparata.

Uvijek su me, u fotografskoj i likovnoj umjetnosti, privlačile metafore, alegorije i simboli ali sam ih nedovoljno koristio u svojoj stvaralačkoj praksi sve do dolaska digitalne fotografije. Razni simboli i znakovi su svuda oko nas, samo ih valja prepoznati i pravilno prezentirati i tumačiti. Tako sam fotografije alegorijskih značenja stavio uz fotografije sa motivima i prizorima iz realne stvarnosti kako bi na taj način za posjetitelje izložbe postale bolje vidljive. U njima sam pored metafore naglašavao i atmosferu kako bi njome izazvao emocije kod promatrača i potpunije ispričao priču sa određenom porukom. Dakle svoje doživljaje i emocije, koje sam doživio prilikom snimanja, želim kroz fotografiju i moj likovni rukopis uz skladanje određenih likovnih elemenata prenijeti na promatrače”.

vinko sebrek 4

Vinko Šebrek rođen je 1941. godine u selu Šebreki kraj Karlovca. U Karlovcu je pohađao i završio osnovnu i srednju Industrijski školu (1960), a u Zadru Vojnu zrakoplovnu akademiju (1965.). Umirovljeni je časnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u činu brigadira (2005.). Fotografijom se bavi od srednje škole (1958.). Od tada neprekidno djeluje u fotografskim udrugama i savezima u mjestima gdje je živio i radio.

Fotografija je njegov način i stil života. Stalno uči, fotografira i promiče fotografiju. Rezultat toga su brojne fotografije, organizacija preko trideset samostalnih i sudjelovanje na preko sto skupnih i preko 80 natječajnih (žiriranih) izložbi u zemlji i svijetu Opus mu je širok i zadire u dokumentarnu, novinsku i umjetničku fotografiju. Motive pri stvaranju traži u običnom životu, pejzažu, arhitekturi, prirodi, aktu i portretu. Bavi se i pisanjem u fotografskim časopisima i dnevnim listovima, te stručnim osvrtima o izložbama u katalozima i Web portalima. Sudjelovao je u izdavanju triju knjiga i monografija Fotokluba Zagreb i jedne knjige Fotokluba Čakovec.

vinko sebrek 5

Nositelj je počasnih umjetničkih zvanja fotografije: MFFKZ (2008) i AFIAP (2012), te počasnog zvanja Odličnik za organizaciju Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti ESFIAP (2012). Za svoju društvenu aktivnost i doprinos fotografskom stvaralaštvu i umjetnosti primio je dva odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998). Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske dodijelilo mu je državnu nagradu – Faust Vrančić za 2009. godinu (2010), Hrvatska zajednica Tehničke kulture dodijelila mu je Povelju Hrvatske zajednice tehničke kulture (2009), a Zagrebačka zajednica tehničke kulture – nagradu za životno djelo – dr.Oton Kučera (2006). Fotoklub Zagreb dodijelio mu je nagradu Tošo Dabac – za ukupan fotografski umjetički rad i djelovanje u tehničkoj kulturi (2005), te Povelju August Frajtić, za organizaciju, djelovanje u fotografskim udrugama i njihovim asocijacijama i za promicanje fotografije u zemlji i svijetu (2012.).

Izložba se može pogledati do 17. travnja 2014. godine.

Mr. sc. Vladko Lozić, AFIAP, ESFIAP, MFHFS, Hon AAFR