Izložba arhitekta Zoltána Bachmana: Hodočasnička crkva za Hrvatsku

Bachman

Bachman

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
18.9. – 29.9.2014.

Dr Zoltán Bachman (r. 1945.), jedan je od najznačajnijih suvremenih mađarskih arhitekata. Dugogodišnji je dekan Instituta Marcel Breuer u Pečuhu te profesor na fakultetima za arhitekturu u Würzburgu i Budimpešti. Projekt Hodočasničke crkve nastao je 1996. godine, kao poklon dr Bachmana hrvatskome narodu. Uz skice i maketu crkve biti će izloženi radovi Bachmanovog suradnika, mađarskog skulptora Istvána Redfalija koji je u bronci izlio Isusovu krunu koja predstavlja 14 postaja Križnog puta.

Selekciju radova i likovni postav izložbe potpisuje autorov sin, arhitekt, dr. Bálint Bachmann.

Na otvorenju izložbe govoriti će predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata gđa Sanja Cvjetko Jerković, arhitekt Miljenko Bernfest, direktor Mađarskog kulturnog instituta dr Dinko Šokčević te Tahir Mujičić, idejni inicijator projekta.

Organizatori izložbe su ULUPUH, Mađarski kulturni institut u Zagrebu i Hrvatsko kazalište u Pečuhu.

Izložbom počinje projekt dugoročne suradnje između ULUPUH-a, Kulturnog centra Zsolnay u Pečuhu, Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Hrvatskog kazališta u Pečuhu, krovnog naziva EU-UPO-PREPOZNAVANJE. Cilj je projekta uspostavljanje dugoročne suradnje s mađarskom kulturnom scenom, a u cilju razmjene umjetničkih sadržaja i upoznavanja dva susjedna kulturološka prostora koja su stjecajem političkih i povijesnih okolnosti bila skoro 80 godina izolirani jedan od drugoga.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.