Skip to content

Izložba Davora Vrankića

Na izložbi je predstavljen 31 umjetnički crtež u tehnici olovke na papiru različitih formata, ali i onih većih formata 220×350 cm. Crteži su dijelovi različitih ciklusa, no svi zajedno čine jedinstveni ciklus pod nazivom «Dozvoli da te učinim stvarnim – Let Me Make You Real» što je i naziv izložbe.
Katalog izložbe je oblikovao svjetski poznati umjetnik Mirko Ilić.

Osobni realizam slikarskog svijeta Davora Vrankića

… Jasno je kako će Vrankić izričaj svoga imaginarnoga svijeta oblikuje olovkom u mediju crteža. Na djelu je temeljito odnjegovana slikarska kultura likovnog govora vrlo složenog vizualnog jezika, koji je slikar stvarao po vrlo preciznim načelima vlastitog slikarskog izbora, kako teme i sadržaja, tako i slikarske forme. Ikonografske sastavnice toga slikarskog sadržaja Vrankić je polučio iz svijeta stripa, fotografije, filma, horror ilustracije, računalnih igrica, SF filma, pa i fantastike klasičnog slikarstva. Sve je to djelovalo kao neskriveni košmar i pobuna svih protiv svih.

Svijet (ovog slikarstva) udomila je olovka kao sredstvo, tehnika i materijal, koju koristi, kako će sam reći, "kao skalpel kojim seciram bit neke ideje koja me opsjeda" i crtež kao samostalna i samosvojna, dakle posve autonomna slikarska vrsta, a želja je "iz crteža izvući maksimum, iskoristiti sve njegove mogućnosti do krajnjih granica" neskriveno dopuštajući da se "crtež spontano hrani svim mogućim, novim vizualnim iskustvima". Tome nastojanju olovka je mnogoznačni izbor osnovnog alata koji koristi kao sredstvo koje pruža bitno, primarno i elementarno, novo, ali i klasično, za postizanje željenog minimalističkog izraza kojim bi crtež, podignut na razinu slike, bio tvorcem ostvarenja "nekog mog osobnog realizma". Tome realizmu bitno je svojstvo, ali i sadržaj, vizualni jezik zasnovan na dinamizmu koji Vrankić stvara zahtjevnim postupkom kretanja «slike u slici», intermedijalne koreografije kojoj su pravci kretanja različiti rakursi motrenja te izmjena dubinskih, širokih, srednjih i krupnih planova, što stvara likovni slog različitih oblika vizualnosti. To stvara sliku novog i drugog vizualnog realiteta; ishodišna je točka u različitih medijima, prvotno filmu, fotografiji i stripu, ali i računalnoj animaciji, no to je istodobno i odredište; u konačnici, slika je rezultat bitnih svojstava tih medija. Odlika slike da se razlaže i puca po rubovima tih planova njezino je bitno vizualno svojstvo, slika tako oblikuje svoju statiku okvira i dinamiku unutrašnjosti, a sve u funkciji udomljenja motiva. Za motivom će Vrankić posegnuti u svijet popularne, urbane i medijske kulture kako bi dokučio što je moguće dublje svijet intime svojih likova, ali i one vlastite. Kako bi ideja toga slikarskoga svijeta postala slikarskom stvarnošću, kako bi tome svijetu dopustio da ga učini stvarnim, Vrankić je proširio okvir teme na više slika. Tako nastaju veliki i zaokruženi ciklusi kojima taj intimizam postaje glavnim sadržajem. Ova izložba upravo je takav ciklus, bitne odlike ovog slikarstva prepoznajemo u cjelosnosti izložbe, ali i svakom dijelu slike, pa i njezinu najmanjem detalju.
Vlastimir Kusik, iz predgovora u katalogu

Od 7. siječnja 2010., na svoje i nadasve zadovoljstvo posjetitelja,  u mogućnosti smo produžiti trajanje izložbe do petka 5. veljače 2010.
Mr. Branka Balen, ravnateljica

Već izborom ove izložbe u program jasno nam je bilo kako ćemo izazvati veliki interes osječke kulturne i likovne javnosti. Prije svega sbog vrijednosti slikarstva a računali smo i sa emocijama vezanim uz okolnost kako je Vrankić čovjek i slikar iz našega grada, to je važno njemu ali i nama. Tako je bilo na prošloj izložbi prije deset godina a tako je evo i ovih dana. Svi smo sretni i zadovljni što nam je omogućena prigoda produčjenog uživanja u ovom iznimnom liovnom događaju.

Vlastimir Kusik, kustos izložbe

Odličnom dojmu izložbe koja je svakako događaj vrijedan po sebi je katalog koji ide  uz nju i  važna je sastavnica njezine vrijednosti. Oblikovao ju je, kao i pozivnicu i plakat, svjetski poznati dizajner Mirko Ilić koji već dugo koristi motive Vrankićevih slika. Bilo mi je zadovoljstvo surađivati sa njim a rezultat je ne samo odličan katalog već i činjenica da smo ga rasprodali.

Danijel Zec, urednik kataloga

Davor Vrankić je rođen 1965. godine u Osijeku. Počeo je studirati na umjetničkoj akademiji u Sarajevu da bi nakon dvije godine prešao na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagreb gdje je diplomirao 1991. u klasi prof. Ante Kuduza. 1995 – 1999. studira i diplomira na Fakultetu «Arts Plastiques» u Parizu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnik je mnogih umjetničkih nagrada a djela mu se nalaze u zbirkama mnogih svjetskih muzeja.

Valentina Radoš

valentina.rados@os.t-com.hr

Akademija-Art.net