Skip to content

Ivo Banac prvo je pomislio da je riječ o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali

brucelee

Uz pozivanje Nine Raspudića na obavijesni razgovor

Kojim su se to motivima vodili za munjevitu akciju pravne države? Ima li možda taj strašni Raspudić neki deblji policijski dosje u kojemu se skriva njegova mračna prošlost, a za koju javnost ne zna? Je li možda do jučer bio šef hercegovačke mafije u Zagrebu, a onda se s kupljenom diplomom i doktorskom titulom ubacio na Filozofski fakultet piše Večernji?

Mora biti nešto od toga jer, da nije tako, ne bi policija bez vraga pokrenula tako ozbiljnu akciju. Kao što su svojedobno u komunizmu za svakog Titova posjeta nekom provincijskom gradu preventivno zatvarali sve protivnike režima, tako i sada nakon atentata izmetom na Antu Tomića privode na razgovor kolumnista koji je s potonjim prije nekoliko mjeseci imao jednu, doduše malo oštriju ali pristojnu polemiku. Ili im je možda kao trag poslužio jedan satirički članak sociologa Slavena Letice koji je kao glavnog osumnjičenog naveo upravo Raspudića.

Policija je sve doslovno shvatila i zaključila da je “govnarski atentator” došao iz Zagreba. Nisam uspio provjeriti iz visokih policijskih krugova jesu li kod “atentatora” Raspudića tražili i rukavice i ostale alate kojima je kao potencijalni napadač uzeo izmet. Možda policija zna da nema veze s time, ali, opet, desničar uvijek izaziva ozbiljnu sumnju i oprez. Tanka je nit koja razdvaja pristojnog desničara, ako takav uopće postoji, i atentatora. Dr. Ivo Banac prvo je pomislio da je riječ o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali.

– Još ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Ja sam zapravo šokiran. Čini se da su u Splitu zaboravili na naše mediteranske tradicije kada su se bokarini puni govana bacali na nepopularne ljude. Tko god da je odlučio da se ide u ovu akciju, tomu glava nije na pravome mjestu – komentirao je Banac s velikom dozom sarkazma akciju “specijalne policije” u Zagrebu. Još je, potpuno ozbiljno, rekao da pretpostavlja kako u zemlji ima važnijih problema koji zahtijevaju pozornost policije od splitskih događaja.

Ništa nelogično

Psihijatar dr. Miro Jakovljević ne vidi ništa nelogično u tome što su pozvali Raspudića.

– Raspudić sve zna. On tako djeluje na televiziji. On ima ideje i možda uvijek ne zna da zna – kaže Jakovljević dodajući kako možda policija misli da je Raspudić vidovnjak. Moguće je i da se državne institucije koriste za privatne obračune te kako je Tomić njemu poslao poruku koliko je jak.

– To bi me jako razočaralo – zaključuje Jakovljević. (Vecernji)