Skip to content

Ivica Šiško: Otvoreni prostor

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec, 11. veljače 2010. godine otvara se izložba akrilika na platnu – ciklus slika nastalih u razdoblju 2005. – 2009., slika Ivice Šiška.

Šiškova umjetnost je duboko ukorijenjena u čistim i iskonskim počecima prirode čije smo preobrazbe slijedili u inventivnim mijenama nedvojbene i impresivne likovne izražajnosti u brojnim ciklusima. Stoga trebamo govoriti, a da ne preskočimo bitna mjesta, o stvaralačkom kontinuitetu i specifičnoj likovnoj poetici. Tu značajku prepoznajemo kao konstantu koja, mijenjajući oblike i intenzitet, nije promijenila svoja temeljna svojstva, evidentna nekoć, kao i sada, u ovom novom ciklusu naslovljenom «Otvoreni ciklus» nastalom u razdoblju od 2005./6. do 2009. godine.

Šiško je i u klasičnim grafičkim tehnikama, profilirao svoja snažna autorska obilježja prepoznata od kritike u suptilnoj sintezi grafičkog umijeća i osebujne poetike. Međutim, ne iščitavamo u njemu tek manualnu vještinu i kultivirano umijeće, već nadasve, slikarevo intelektualno stajalište izraženo upravo tim likovnim sredstvima otkrivajući specifično duhovno ozračje dubokih i neizrecivih egzistencijalnih dvojbi što prožimaju ljudsko biće u vremenu i prostoru…
Milan Bešlić, Ulomci iz predgovora

Ivica Šiško, suvremeni hrvatski slikar i grafičar, rođen je u Livnu 1946. godine. Završio je školu primijenjene umjetnosti 1965. godine u Sarajevu, u klasi profesorice Mice Todorović. Upisao je Akademiju likovne umjetnosti u Zagrebu 1969. godine i diplomirao 1974. godine u klasi Frano Baće. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića od 1974. do 1978. godine. Završio je poslijediplomski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Izlagao na brojnim izložbama u zemlji i u svijetu. Profesor je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, gdje živi i stvara.

Akademija-Art.net