IS zauzeo strateški važnu zračnu luku u Siriji

Pripadnici terorističke grupe „Islamska država” (IS) zauzeli su vojnu zračnu luku Tabka u Siriji. Oštre borbe protiv pripadnika IS-a se nastavljaju i u Iraku koji je zatražio međunarodnu pomoć javlja Deztsche Welle

is trupe

Vojna zračna luka Tabka u Siriji je od nedjelje (24.8) u rukama pripadnika terorističke grupe „Islamska država”. Zračna luka u provinciji Rakka na sjeveru Sirije je pao u ruke islamista nakon višetjednih borbi. Iz sirijskog ureda za ljudska prava je priopćeno da je u borbama poginulo više od 500 ljudi. Isti izvor navodi da je poginulo i 346 ekstremista te da je nekoliko stotina ranjeno. Na sirijskoj strani je također bilo žrtava. Neslužbeno se saznaje da je poginulo više od 170 vojnika.

Rami Abdel Rahman, šef sirijskog ureda za ljudska prava je izjavio da je zauzimanjem zračne luke, provincija Rakka prva provincija u zemlji koja je kompletno u rukama „Islamske države”. Aerodrom je jedna od najvažnijih vojnih ustanova u regiji. U zračnoj luci se između ostalog nalaze borbeni zrakoplovi tipa Schwadron, helikopteri, tenkovi, artiljerija i municija. Ured se poziva na informacije mreže informanata koje ima na licu mjesta. Međutim, teško je provjeriti neovisnost tih informacija.

Vojna zračna luka je bila posljednja baza u provinciji koju je kontrolirala vojska, a samim time i režim predsjednika Bašara al-Asada. Državna novinska agencija Sana je javila da su se vladine trupe „uspješno sakupile” nakon što su napustile zračnu luku.

Pripadnici IS-a su još ranije u provinciji Rakka zauzeli nekoliko vojnih baza. Pri tome su ubili veći broj vojnika, a nekima su odsjekli i glave. Sirijski ured za ljudska prava navodi da su džihadisti na jednom od vojnih punktova istakli odsječenu glavu jednog od vojnika.

Ekstremistička grupa „Islamska država” je nastavila ofanzivu i u Iraku. Međutim, tamo je naišla na jak otpor iračke vojske. Iračka vojska je odbila napad IS-a na rafineriju nafte „Baidši” sjeverno od Bagdada. Predstavnik iračke vojske je izjavio da je u borbama ubijeno 30 ekstremista, ali nije naveo je li je bilo gubitaka na iračkoj strani. Novinska agencija Al-Mada je javila da su ekstremisti napali rafineriju sa svih strana i da je u napadima sudjelovalo sedam bombaša samoubojica. Iračka vojska je u borbama imala i podršku vojnih zrakoplova.

“Iraku je potrebna pomoć i podrška svih snaga protiv terorizma, ali ne u vidu vojnika na terenu, budući da nam boraca ne manjka”, izjavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari na konferenciji za novinare nakon sastanka sa iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom.
Iranski šef diplomacije Zarif, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Iraku, izjavio je da Iran surađuje s iračkom i kurdskom vladom kako bi suzbili, kako je rekao: „ ovu veoma ozbiljnu i veoma brutalnu grupaciju”. “Oni vrše užasne genocide i zločine protiv čovječnosti. Mora im se suprotstaviti međunarodna zajednica, kao i sve zemlje u regiji”, rekao je Zarif.

Pobunjenici već nekoliko tjedana pokušavaju zauzeti rafineriju koja se nalazi 200 kilometara od Bagdada. U lipnju im je pošlo za rukom zauzeti jedan dio rafinerije, ali su se ubrzo morali povući jer se nisu mogli oduprijeti akciji vladinih trupa.

Rafinerija Baidši je najveća u Iraku. Do prije početka ofanzive, početkom lipnja u toj rafineriji se vršila skoro polovina kompletne iračke naftne produkcije. Naftna produkcija na sjeveru zemlje je pogođena sukobom dok pogoni na jugu zemlje i dalje nesmetano rade. (DW)