Inine rafinerije još u pat poziciji, odluka o sisačkoj na čekanju

rafiner

Nakon otprilike mjesec dana stanke pitanje sudbine Inine rafinerije u Sisku opet je u središtu javnog interesa

rafiner

Naime, kako se doznaje, na jučerašnjoj sjednici Uprave kompanije predstavljena je strategija razvoja Ine, dokument čije su donošenje zazivali hrvatski članovi Uprave kao preduvjet bilo kakve odluke o sudbini sisačke rafinerije. Na tom dokumentu radilo se protekla četiri tjedna, a na jučerašnjoj sjednici o njemu se raspravljalo, nakon čega je poslan na očitovanje dioničarima.

Nikakva odluka još nije donesena, a razlog za takvu proceduru po svemu sudeći je činjenica da u Upravi nije postignuta suglasnost o strategiji. Pojednostavljeno rečeno, članovi Uprave koje imenuje mađarski Mol smatraju da su i dodatne analize pokazale kako je daljnje poslovanje sisačke rafinerije za Inu štetno te kako je njezino gašenje i prenamjena poslovno opravdan potez. S druge strane, s obzirom na trenutne okolnosti na tržištu, još nisu spremni ni donijeti konačnu investicijsku odluku o ulaganju u drugu fazu modernizacije riječke rafinerije te predviđaju da takva odluka bude donesena u roku od dvije godine. Članovi Uprave koje imenuje hrvatska Vlada smatraju pak da je takva strategija neprihvatljiva.

Prema njihovim proračunima, sisačka rafinerija uz preradu domaće nafte valuirane po proizvodnoj cijeni sada može poslovati profitabilno, a uz trend rasta rafinerijskih marži i pada cijene nafte njezina operativna marža je znatno veća od marže riječke rafinerije. Temeljem takvih stavova, oni su predlagali strategiju kojim bi Ina odmah krenula u ugovaranje investicije u drugu fazu modernizacije Rijeke, dok bi Sisak nastavio poslovati u sadašnjem stanju, barem do završetka te investicije.

Eventualna odluka o gašenju Siska stoga bi se, prema prijedlogu hrvatske strane, donijela tek nakon što bi nova postrojenja u Rijeci bila puštena u pogon, a međurazdoblje bi se iskoristilo za izradu detaljnih programa eventualne prenamjene. Kako se po pitanju budućnosti rafinerijskog biznisa stavovi nisu nimalo promijenili, glasovaje o strategiji dovelo bi do novog sukoba u Upravi i eventualnog preglasavanja mađarskih članova nad hrvatskim. Takav scenarij očito se htio izbjeći, pa je nakon rasprave prijedlog nove strategije, koji podrazumijeva trenutačno gašenje sisačke rafinerije, poslan na očitovanje dioničarima. Koji će biti rezultat, poprilično je nejasno jer je otprije poznat stav hrvatske Vlade kako, barem u ovom trenutku, neće pristati na prestanak rafinerijskih aktivnosti u Sisku.

Cijela priča tako bi se opet mogla naći na stolu sastanka pregovaračkih timova hrvatske Vlade i Mola, no i tu je teško očekivati pomak, barem dok se ne postigne kompromis o pitanju upravljačkog modela u Ini, koje mora biti zatvoreno da bi bilo koje novo, pa i poslovna strategija Ine, moglo biti otvoreno. Pat pozicija oko rafinerija nastavlja se. ((foto: Rafinerija Sisak/N. Ćutuk/PIXSELL, poslovni.hr)