Hrvatska nematerijalna kulturna baština na Unesco-vim listama u Vili Angiolini

Alka 1

Alka 1

Hrvatski muzej turizma, u suradnji s Ministarstvom kulture i Etnografskim muzejom Zagreb, u četvrtak, 06. ožujka, u 19h, u vili Angiolini, otvara izložbu „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama”

Nematerijalna baština obuhvaća različite oblike pučkih i tradicionalnih kulturnih izričaja, kao što su jezik, usmena književnost, glazba, ples, igre, mitologija, obredi, običaji i tradicijski obrti, ali i kulturalni prostori, odnosno žive zajednice u kojima se ti oblici još uvijek njeguju. Zbog opasnosti od njihova potpunog nestajanja i izumiranja, UNESCO je prije desetak godina ustanovio liste.

Pravila natječaja za upis na UNESCO-ove liste za zaštitu nematerijalne kulturne baštine vrlo su stroga i zahtjevna, ali se unatoč tomu Hrvatska može pohvaliti da je dosad na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva uvrstila čak 14 fenomena.

Cipka 1

Čipkarstvo u Hrvatskoj, Festa svetoga Vlaha, godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, klapsko pjevanje…samo su neki od 14 upisanih dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva pri UNESCO-u.

Vjerujemo da će se kroz ovu izložbu mnogi turisti, ali i domaći posjetitelji Hrvatskog muzeja turizma, zainteresirati za ove vrijednosti iz naše okoline.

Izložba će u Hrvatskom muzeju turizma biti otvorena do 25. svibnja 2014. godine.

Zvoncari