Hrg: Dok država seljacima otima grunt, ništa ne poduzima da se omogući novac koji nam je na raspolaganju

branko hrg HSS

branko hrg HSS

Nakon što je iz Europske komisije na dorađeni Program ruralnog razvoja Hrvatske do 2020. godine upućeno 377 primjedbi, što znači da je za Hrvatsku izgubljena i ova godina, ruralni prostor Hrvatske ostat će oštećen, kazao je predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg na konferenciji za novinare na temu: “Europska komisija o Jakovininom ruralnom (ne)razvoju”.

Jako puno strukovnih stvari u Programu nije dobro riješeno, napomenuo je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin istaknuvši da nije jasno zašto netko tko je drugi put pogriješio ne želi slušati struku.

“Europska unija kazala je Hrvatskoj da prestane prepisivati i to mora prestati”, zaključio je Latin.

Neostvarenjem Programa ruralnog razvoja posljedice neće snositi samo seljaci, već i jedinice lokalne samouprave koje će također ostati bez više od 2 milijardi kuna, kazao je Hrg.

“Dok država seljacima otima grunt, ništa ne poduzima da se omogući novac koji nam je na raspolaganju”, komentirao je Hrg situaciju u kojima država, posebno starijim seljacima starijima od 65 godina blokira račune i sjeda im na imovinu.

Europarlamentarka Marijana Petir i članica Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu, kazala je kako se nada da će Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatiti primjedbe Europske komisije i imati radne blagdane, kako bi u siječnju, ponovo poslali hrvatski Program ruralnog razvoja.

Hrg, Petir i Latin odgovornim za ovu situaciju smatraju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu te ponovo traže njegovu smjenu, zbog štete napravljene u tri godine vođenja Ministarstva poljoprivrede te zbog svega što hrvatsko selo još očekuje s Jakovinom na čelu.

Latin upozorio je kako su oni još 2012. godine tražili smjenu Jakovine, a tada je premijer smatrao da se radi o političkim nadmetanjima.

Danas je najveći pokazatelj nerada ministra Jakovine je tih 377 primjedbi na Program ruralnog razvoja, istaknuo je Latin napomenuvši kako primjedbe jesu normalne, no nakon godinu dana nije normalno dobiti više teksta primjedbi, nego što je teksta strategije.

Program ruralnog razvoja prilika je za spas malih obiteljskih gospodarstava, rekao je Latin istaknuvši da ako na godinu ne profunkcionira financiranje iz Programa ruralnog razvoja mnoga će se mala gospodarstva ugasiti.

Latin je rekao kako se u Ministarstvu poljoprivrede ne vrednuje struka već politički podobnici te je stoga i jasno zašto je Program ruralnog razvoja u tajnosti i objavljen na engleskom jeziku.

Primjedbe na ovaj program nisu došle po drugi put, nego već po peti put, istaknula je Petir.

Hrg je napomenuo kako je Program mjera ruralnog razvoja i njegovih 700 stranica na stranicama Ministarstva objavljen na engleskom, nedostupan hrvatskim seljacima, koji najčešće imaju osnovnoškolsko, a vrlo rijetko visokoškolsko obrazovanje.

Europarlamentarka Marijana Petir članica europskog Odbora za poljoprivredu kazala je kako je tražila od ministarstva stajališta o mliječnom paketu o kojem će se raspravljati na Odboru, no odgovore nije dobila, jer kako navodi, iz Ministarstva su joj kazali da ona koja napada ministra Jakovinu, službeni odgovor ne smije dobiti.

Kada Jakovina ne uspije na Vijeću obraniti hrvatske stavove tada je Odbor za poljoprivredu zadnje mjesto gdje se to može napraviti, istaknula je Petir napomenuvši kako je samo pitanje vremena kada će Jakovina seljacima krenuti mesti tavane, jer je pomeo sve što se može pomesti. (Foto: Narod, Izvor: Narod.hr)