HNK u Zagrebu: premijera Nore Henrika Ibsena u režiji Saše Božića

nora 1

nora 1

Od Norveške do Napulja i natrag kroz duele i ples

Nora je ne samo jedno od najpoznatijih dramskih djela velikog norveškog pisca Henrika Ibsena nego i svjetske dramske literature uopće. To je djelo već na svojoj praizvedbi krajem 19. stoljeća izazvalo burne reakcije i prijepore, a sad ćemo vidjeti kako će se prihvatiti u novoj interpretaciji u HNK-u u Zagrebu. Jer u petak, 9. svibnja u 19.30 premijeru drame Nora Henrika Ibsena kao režiser potpisuje Saša Božić. A on je u Gloriji Ranka Marinkovića neke uloge utrostručio i „začinio” jogom, u drugoj žene glume muške uloge itsl. Radi mnogo i kod nas i u inozemstvu, dobiva i brojne nagrade. A sada eto dolazi u HNK i u nacionalnoj kazališnoj kući opet nudi svoju originalnu viziju velikog dramskog klasika kojoj su sada osnova – tjelesnost i ‘ples.

nora 3

Pogledajmo najprije tko su ostali suautori ove predstave koja se igra u prijevodu Josipa Tabaka: dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez, scenski pokret potpisuje Ksenija Zec, stalna Božićeva suradnica i najkreativniji njegov alter ego, koreografkinja je Petra Hrašćanec. U predstavi nastupaju: Dušan Bućan (Odvjetnik Torvald Helmer), Daria Lorenci Flatz (Nora, njegova žena) Luka Dragić (Doktor Rank), Lana Barić (Gospođa Linde), Slaven Španović (Bilježnik Krogstad), Ivana Boban (Ana Marija, odgojiteljica/Helena, sluškinja), Vito Krpan (Dijete).

nora 4

nora 5

Čime se bavi Ibsen u Nori? Ta samo naoko klasična građanska drama rastvara pitanja koja su i danas aktualna: odnos muškarca i žene, bračne konvencije, nametnuta društvena pravila u kojima jedni uvijek dominiraju drugima, velike i male tajne te prošlost kojoj se ne može umaći… To su neke od linija radnje koja svojom dramaturškom strukturom i minuciozno razrađenim karakterima iznosi napetu priču o ljubavi, ponosu, prijevari i vječnoj potrazi za srećom. Nora je je samo naizgled rasipnica, no zapravo čuva veliku tajnu – kada nisu imali novaca zadužila se za muževljevo liječenje u Italiji. Novac je bila posudila od bilježnika Krogstada, prevaranta i pokvarenjaka… Drama HNK u Zagrebu nakon gotovo dvadeset godina ponovno izvodi djelo koje punim imenom glasi ‘Nora ili Kuća lutaka’ jednog od skandinavskih dramskih velikana koji predstavljaju vrhunac dramskog stvaralaštva kasnog 19. stoljeća ali i šire od toga.

nora 9

Što donosi režija Saše Božića? Ibsenov klasični građanski komad u kojemu iznosi poražavajuću kritiku društva Božić je odlučio postaviti s naglaskom na tjelesnost izvođača i načine na koje se kroz razumijevanje te tjelesnosti može ući u krutu strukturu dramskog teksta. – Krucijalnim mi se čini prizor s kraja drugog čina drame u kojemu Nora pleše živahan napuljski ples tarantelu, neku vrstu hipnotičkog repetitivnog plesa koju smo ovdje odlučili proširiti na malo šire shvaćeno polje društvenih plesova”, kazao je Božić na pokaznoj probi u HNK-u Zagreb.Zapravo se ples proširuje na čitava prva dva čina predstave, te čini kao neku vrstu “eksperimentalnog promatranja što znači kad se množina emocionalnih odnosa i socijalnih okvira proširi i isplesava”. “Ples se može promatrati melodramatskom ključu a s druge kao niz dueta, ali i kao duel kojega glavna junakinja na svojem putu osobne transformacije prolazi u odnosima sa suprugom i drugim ljudima”, pojasnio je Božić.

nora 6

 

Dramaturginja Ana Tonković Dolenčić istaknula je kako Ibsen u toj drami otvara i danas aktualna pitanja odnosa muškarca i žene, bračnih konvencija i nametnutih društvenih pravila, a v.d. intendantica HNK-a Sanja Ivić napomenula je da ta kuća već sezonama daje aktualne tekstove na način koji je primjeren današnjem shvaćanju kazališnog izričaja. Priča prati sudbinu Nore, “male žene velikog muža” koji je mazi i tetoši kao divnu lutkicu, ali je zapravo isključuje iz svojega i iz njezinoga života. Nakon premijere mnogi će i na reprize: nove izvedbe Nore na repertoaru su 13., 16., 17. i 28. svibnja te 3. lipnja…

Nives Gajdobranski

nora 7

nora 8

nora 10

nora 2