HEP i Ministarstvo gospodarstva nisu pomogli “staropoplavljenima”. Hoće li “novopoplavljenima”

ministarstvo

ministarstvo

Do sada najteže i nezabilježene poplave pogodile su Požeško-slavonsku županiju. HRT piše da je do sada evakuirano više od 15 000 ljudi. Prijeti opasnost od novog popuštanja nasipa te je najavljeno da će se ako treba vršiti i prisilne evakuacije. Srećom, mnoge tvrtke i privatni građani solidarizirali su se s poplavljenima te užurbamo šalju financijsku i materijalnu pomoć.

Građani u Sisačko-moslavačkoj županiji se još nisu oporavili od posljedica poplave u veljači, kada su poplavljena mjesta i sela uz Kupu, a suočeni smo s elementarnom nepogodom i štetom čije ćemo materijalne posljedice tek zbrajati.

Udruga U ime obitelji je u ožujku uputila upravi HEP-u zamolbu za otpis dugova u obračunskom razdoblju veljača-ožujak najteže pogođenim domaćinstvima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, stanovnici su danonoćno bili prisiljeni upotrebljavati električne pumpe za izvlačenje vode (čak i nekoliko njih po domaćinstvu) te pojačano koristiti električne grijalice radi sušenja prostorija kako bi umanjili štetu. Neke obitelji, radi mogućih budućih dugovanja HEP-u, nisu čak niti upotrijebile električne pumpe.

U odgovoru koji smo dobili iz HEP-a, uz iskazivanje suosjećanja sa stradalima, rečeno je da „djelatnost HEP-a definiraju zakonski i podzakonski akti koji ne predviđaju poseban tretman bilo koje kategorije kupaca u takvim situacijama” te da bi „svako odstupanje od toga bilo kršenje zakona”.

Naravno, Udruga U ime obitelji ne želi da jedna od najvećih nacionalnih kompanija krši zakon te smo poslali i drugu zamolbu nadajući se da ćemo problem nezakonitosti riješiti donacijom novaca najugroženijim domaćinstvima. Odgovor na tu zamolbu još nije stigao….

U prvom redu, neprihvatljivo je da se uprava HEP-a te nadležno Ministarstvo gospodarstva nisu sjetili unaprijed obavijestiti poplavljene da im neće niti naplatiti povećanu potrošnju struje – tako da se ljudi ne moraju bojati uključiti pumpe za izvlačenje vode jer neće moći platiti račune za struju.

I što sada? Suočeni smo s elementarnom nepogodom velikih razmjera. Nije poznato koliko je domaćinstava i gospodarskih objekata poplavljeno i uništeno vodom. HEP i Ministarstvo gospodarstva niti sada nisu najavili mogući otpis troškova električne energije koji će u poplavljenom području nastati u narednom razdoblju radi izvlačenja vode i sušenja prostorija.

Da li je i u ovom slučaju za očekivati da poplavljeni neće dobiti „poseban tretman” od HEP-a? Hoće li se „novopoplavljenima” pomagati kao i „staropoplavaljenima” što se tiče otpisa dodatnih troškova električne energije?

Osim što HEP posjeduje najbolje tehnologije za proizvodnju i distribuciju struje, na njihovim internetskim stranicama piše da svoje poslovanje temelje i na brizi o okolišu u kojem živimo te je uključen u projekte očuvanja bioraznolikosti npr. mjere zaštite bijele rode, što je za svaku pohvalu.

Ipak, od svega su uvijek najvrjedniji ljudi. Je li zaista nezakonito otpisati dodatne troškove električne energije kod elementarnih nepogoda? Ako jest moramo hitno predložiti promjenu tih zakona. Imamo veliku zajedničku odgovornost da se pobrinemo za stradale u poplavama – kako svatko od nas osobno, tako i HEP kao nacionalna energetska kompanija.

Narod.hr