Skip to content

Grčka zatražila kredit od ESM-a, najavila prve reforme već idućeg tjedna

Grčka je podnijela službeni zahtjev Europskom mehanizmu za stabilnost (ESM) za trogodišnjim kreditom, pozivajući se na ugroženost financijske stabilnosti Grčke i cijele eurozone i najavljujući prve reforme već za početak idućeg tjedna

443fb983e9

U pismu koje je potpisao novi grčki ministar financija Euklid Tsakalotos ne navodi se iznos traženog kredita, uz napomenu da bi se traženi novac koristio za podmirivanje grčkih dugova i očuvanje stabilnosti financijskog sustava.

“U skladu s načelima srednjoročnog do dugoročnog programa kreditiranja Grčka se obvezuje provesti opsežan paket reformi i mjera na području fiskalne održivosti, financijske stabilnost i dugoročnog ekonomskog rasta”, stoji u službenom grčkom zahtjevu ESM-u, čiji je tekst Reuters dobio na uvid.

Reforme bi se trebale početi provoditi već početkom idućeg tjedna, priopćili su iz Atene, a trebale bi biti vezane za porezni i sustav mirovinske skrbi, a dodatno su koraci najavljeni i u svrhu jačanja i modernizacije gospodarstva.

Detalji bi prema tekstu zahtjeva trebali biti izloženi eurogrupi najkasnije u četvrtak .

Cilj je Atene najkasnije do isteka roka kredita ponovo osigurati pristup međunarodnim tržištima kapitala, uz mogućnost zaduživanja bez ograničenja i po prihvatljivim uvjetima.

“Grčka namjerava pravodobno i u potpunosti ispoštovati svoje financijske obveze prema svim kreditorima”, naglašava se u pismu.

“Nadamo se da su zemlje članice svjesne da naš zahtjev za kreditom zahtijeva hitno razmatranje”, poručuju iz Atene.

Potvrđuju također da Grčka želi ostati članica eurozone i poštivati propise i regulativu koji proizlaze iz tog članstva, stoji u tekstu zahtjeva.

Reuters navodi izjavu neimenovanog izvora kako je još prerano za procjene koliko bi novca Atena morala posuditi od partnera u eurozoni jer to po njegovim riječima ovisi o procjeni sve lošijih ekonomskih izgleda i stanja u javnim financijama koju bi trebali provesti kreditori. Hina

Optimized by Optimole